Mis toimub Juustukuningate köögis?

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduse söögilaua taga: Merit ja Erwin Wassenaar, kes tähistasid raamatuga tuhande päeva möödumist esimese juustupoe avamisest.
Koduse söögilaua taga: Merit ja Erwin Wassenaar, kes tähistasid raamatuga tuhande päeva möödumist esimese juustupoe avamisest. Foto: Peeter Langovits

Kolme aastaga eestlaste südamed võitnud ja nüüd ka kokaraamatu ilmutanud Juustukuningate pereäri rajajad, Eesti-Hollandi abielupaar Merit ja Erwin Wassenaar paotavad oma köögiust ning näitavad, mis on nende laual juustu- ja muud tähed.

Esimesest pilgust on selge, et perekonna Juustukuningad – just nii neid kaht, Merit ja Erwin Wassenaari tihti kutsutakse – kodus armastatakse ühtviisi kirglikult nii juustu, kokkamist-söömist kui ka seltskonda.

«See on meie külalisteraamat,» osutab Merit hallile laudlinale, kuhu iga külaline kirjutab hariliku pliiatsiga oma nime, mille perenaine hiljem valge niidiga üle tikib. Praeguseks on nimesid juba 150 ligi.

Laual põleb küünal, ja nii igal õhtul, kui pere õhtusöögiks kokku saab ja mõnusas õhustikus päeva läbi arutab. Seda isegi siis, kui on kiirem aeg. Meritile meeldib, kui laud on kenasti kaetud – sestap on ka veiniklaasid alati platsis, ehkki mõnikord juuakse neist hoopis mahla.

«Juustu sööme me umbes kilo nädalas,» arvutab Erwin sorthaaval kokku juustukoguseid, mis tavaliselt peres koos poja Richardiga kolme peale niisama ja toidu valmistamisel ära kulub. See on märkimisväärne hulk, kui mõelda, et üks keskmine hollandlane sööb tema andmetel aastas 21 kilo, eestlane 17 kilo juustu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles