Kolm harjutust beebile, kes ei taha kõhuli olla

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2. harjutus
2. harjutus Foto: SCANPIX

Beebi kõhuli asetamine on väga oluline. Kui paneme beebi sageli kõhuli, tugevnevad tema kaela-, selja- ja õlavöötmelihased, mis valmistavad pisikest ette sellisteks suurteks pingutusteks nagu seda on roomamine, käputamine, istumine ja seismine, kirjutab füsioterapeut Maarja Säde portaalis ActiveBaby

Kaudselt on kõhuli olemine seotud ka haaramisoskuse arenemisega – mida rohkem beebi oma keharaskust kätele toetab, seda tugevamaks saab tema õlavööde ja seda stabiilsem on õlaliiges asjade haaramisel.

Kõhuli asendil on ka suur roll beebi lülisamba arengus. Mis aga saab siis, kui beebi keeldub kõhuli olemast? Vastus on imelihtne – harjutamine teeb meistriks! Ära loobu väikese jorina peale beebit kõhuli panemast. Trenn ju peabki pingutustnõudev olema. Lühiajaline kuid sagedane kõhuli olemine on parem kui mitte midagi.

Kui minu laps oli kahekuune, avastasin ma, et ta kohe üldse ei naudi kõhuli olemist. Ta polnud nõus kõhuli olema isegi paar sekundit. See on ilmselt iga beebidega tegeleva füsioterapeudi õudusunenägu! Mina aga võtsin selle «väljakutse» vastu ja tasapisi harjutusi tehes ning järjekindlalt igal ärkveloleku ajal teda kõhuli pannes oli poiss kuu pärast nõus kõhuli olema järjest juba 5 minutit. Nüüd, viiekuusena, veedab ta enamuse oma ärkveloleku ajast kõhuli.

Proovi sinagi oma beebiga neid harjutusi, mis panid minu lapse kõhuli olemist nautima.

1. harjutus

Istu, aseta beebi ülekeha oma reiele ja meelita teda mänguasjaga ülespoole vaatama. Kui beebi ülakeha on kõrgemal kui puusavööde, on tal lihtsam pead tõsta ning kaela ja selga sirutada.

2. harjutus

Heida pikali ning aseta beebi kõhuli oma säärtele. Kiiguta oma jalgu ette-taha ja külgedele. Beebi naudib väga kõhutamist, kui saab emmet vaadata.

3. harjutus

Aseta beebi võimlemispallile. Liigu palliga ette, paremale ja vasakule. Eriti efektiivne on harjutus siis, kui beebil on midagi huvitavat enda ees vaadata (peegel, issi mänguasjaga jne).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles