Viis ohumärki, et su mees võib olla emotsionaalne psühhopaat

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Armastus võib meid pimestada ja me ei oska näha oma kallimas ohtu. Ajapikku võib armuudu hajuda, kuid samas on palju selliseid suhteid, kus naine ei tahagi näha ega mõista, et tema mees manipuleerib temaga.

YourTango pani kirja viis märki, millele tasuks tähelepanu pöörata.

1. Ta paneb sind uskuma, et sina oled kõiges süüdi

Emotsionaalsed psühhopaadid ei pruugi alati olla õelad, enamasti võivad nad olla väga meeldivad ja kaastundlikud. Ühel hetkel te tülitsete, järgmisel hetkel ütleb ta sulle: «Kallis, ma ei taha sinuga tülitseda. Ma tean, et sa ei rikkunud meie õhtut meelega, sa lihtsalt ei suuda kontrollida seda, et oled nii emotsionaalne.» Mõistad, mida ta sellega öelda tahab? Selle asemel, et keskenduda tegelikule probleemile, tekitab ta sinus tunde, et vaidlus sai alguse sinu pärast. Emotsionaalsed psühhopaadid ei vastuta oma tegude eest ja miski pole kunagi nende süü.

2. Ta valetab sulle

Psühhopaat võib sageli oma informatsiooni muuta, väänata ja isegi asju välja mõelda. Ta teeb seda selleks, et sina hakkaksid oma mõistuses ja mälus kahtlema. See on emotsionaalsete psühhopaatide väga laialt levinud taktika. Kui su mees näiteks petab sind ja sa leiad selle tõestuseks tekstisõnumid, võib ta sulle vabalt väita, et sa said neist valesti aru ja asi pole tegelikult üldse nii hull. Kui emotsionaalne psühhopaat tajub, et tema ettekäänded on otsa saanud, mõtleb ta kähku midagi uut välja ja tekitab sinus tunde, et sa oled ise kõike valesti mõistnud.

3. Kõik ongi sinu süü

Emotsionaalne psühhopaat kipub süüdistama kõiki teisi oma elus esinevates probleemides. Tal läheb tööl halvasti? Ilmselt oled sina süüdi, kuna tekitad temas stressi. Tal on seadusega probleeme? Sa ajasid teda nii tigedaks, et ta oli lausa sunnitud kiirust ületama. Ta pole suhtega rahul? Asi on loomulikult selles, et sina oled talle nii halb partner. Lühidalt: kõik negatiivne, mis tema elus toimub, on kellegi teise süü.

4. Ta tirib sind endaga alla

Emotsionaalne psühhopaat teab, et tema elus ei toimu tegelikult suurt midagi, seega ta kontrollib oma ohvrit ja tõmbab teda koos endaga alla. Kui peaks juhtuma, et sul on aega vahepeal oma peaga mõelda, siis võid sa ju aru saada, et vääriksid tegelikult paremat, seetõttu üritab psühhopaat alati su mõtteid kontrollida ja suunata. Kui ta on suutnud sind veenda, et sa pole mitte midagi väärt, võib ta istutada su pähe igasuguseid erinevaid mõtteid. Ja see, mida ta sind uskuma paneb, toob kasu vaid ühele inimesele: temale.

5. Ta isoleerib sind teistest

Ta ei julgusta sind sõpradega kohtuma ega väljas käima, kuna nemad võivad sulle mõistuse pähe panna. Ta võib sulle isegi otsekoheselt öelda, et su sõbrad ajavad sulle lolli juttu ja sa ei peaks neid uskuma. Ta suudab sind veenda, et sinu pere ja tuttavad ei mõista sind ega teie suhet ja nende nõuanded on alati halvad. Võib-olla õnnestub tal sind veenda, et sul polegi sõpru tarvis, kuna sul on tema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles