Kuus isiklikku asja, mida ei tohiks sotsiaalmeedias avaldada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Privaatsusel on praegusel ajal kallis hind ja selles on suuresti süüdi sotsiaalmeedia. Aga kahjuks postitavad inimesed ise mõnikord sotsiaalmeedias asju, mis teevad olukorra veelgi hullemaks.

Enne, kui lisad midagi oma seinale, mõtle, kas seda ikka tasub teistega jagada, soovitab MSN.com. Järgnevalt on välja toodud kuus isiklikku asja, mis peaksidki jääma isiklikuks, mitte jõudma sinu Facebooki seinale.

1. Su kodu- või tööaadress

Ilmselt ei tule enamik meist selle peale, et kirjutaks oma koduse või töökoha aadressi Facebooki seinale, ent paljud märgivad sageli postituste või fotode juures ära oma asukoha. Telefoni vahendusel Facebooki või Instagrami postitamisel võib telefon automaatselt lisada su umbkaudse asukoha ja kui paljudel postitustel on juures sama asukoht, võivad haiglaste huvidega inimesed teha omad järeldused. Jälgi ka seda, et keegi teine ei märgiks oma postitustes ära sinu aadressi või asukohta ilma, et oleks sinult eelnevalt luba küsinud.

2. Teatud fotod lastest

Üks asi, millega peaks eriti ettevaatlik olema, on lastest fotode lisamine sotsiaalmeediasse. Kui tegemist pole sinu lastega, tuleks alati küsida lapsevanemalt luba. Ja kui tegu on sinu lastega, tasuks vältida fotosid, kust võiks aru saada, millises lasteaias või koolis lapsed käivad.

3. Üksikasjad puhkusereiside kohta

Ära postita oma Facebooki seinale teadet, et sind pole nädal või paar kodus, see võib vargaid ligi meelitada. Loomulikult võid reisi ajal sotsiaalmeediasse fotosid lisada, kuid kontrolli eelnevalt, kes neid fotosid näevad. 

4. Vihjed salasõnadele

Turvaküsimused ei ole tavaliselt kuigi tugevad, eriti kui nende vastuseks võib olla mõni fakt või detail, mida sa oled sotsiaalmeedias enda kohta jaganud. Sinu kodulinn, lemmiklooma nimi, ema neiupõlvenimi või esimene armastus – taolisi isiklikke asju ei tasuks teistega jagada.

5. Privaatsed fotod

Ilmselt ei tuleks enamik inimesi selle pealegi, et lisada Instagrami, Facebooki või Twitterisse endast alasti fotosid. Ent mõnel võib tekkida kiusatus jagada paljastavaid fotosid Snapchati või mõne muu veebilehe vahendusel. See pole hea mõte, kuna see, kellega sa neid fotosid jagab, võib neid kurjasti ära kasutada.

6. Krediitkaardiinfo

Leidub inimesi, kes on sotsiaalmeediasse lisanud fotosid oma krediitkaartidest (loodetavasti pole sina üks neist). Ekspertide hinnangul ei tasuks seda kindlasti teha, samuti võiks varjata seda, millist panka sa kasutad või kui suur on su sissetulek. Ainuüksi sünnikuupäev ja -koht annavad häkkeritele piisavalt informatsiooni, et sinu isiklikele andmetele ligi pääseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles