Kuidas olla kindel, et sa ei saboteeri oma dieeti

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miks sul tegelikult isu on?
Miks sul tegelikult isu on? Foto: SCANPIX

Kaalustalla.ee juhib tähelepanu sellele, et on igasugu pisikesi, peaaegu märkamatuid tegevusi, mis eraldi võttes on justkui ebaolulised, kuid mis kokku pannes võivad dieedi täielikult rikkuda.

Võtame mõned neist tegevustest luubi alla ning anname nõuandeid, kuidas enda dieedi saboteerimine ära lõpetada.

Ära kunagi mine poodi tühja kõhuga!

See on kahtlemata üks parimaid nõuandeid üldse, kui soovid vältida ahvatlusi. Tühja kõhuga poodi minnes on enam kui kindel, et teie ostukorvi jõuavad igasugu erinevad maiused ja muud toidud, mis lihtsalt teie dieeti ei sobi.

Meie isusid ja nälga reguleerivad mitmed hormoonid ja psühholoogilised tegurid. Ning tühja kõhuga poodi minnes aktiveeruvad need mitmel eri moel, põhjustades impulsiivseid oste. Sageli on isu ostetud rämpstoidu vastu koju jõudes kadunud, kuid sellest on vähe kasu, kui see toit meil juba kodus on. Varem või hiljem anname uutele ahvatlustele järgi.

Ära hoia kodus snäkk-toitu, mis ei täida sinu dieedis kindlat eesmärki

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

See on loogiline jätk esimesele punktile. Kui te poes neid toite endale korvi ei pane, siis nad ei jõuagi teie koju. Sageli aga tuuakse vabanduseks, et sellised snäkid on kodus lastele või elukaaslastele ning seetõttu ei suudetagi neist eemale hoida.

Ajutistele impulsiivsetele isudele on raske vastu panna, kuid see on teostatav. Tavaliselt mööduvad sellised isud paarikümne minuti möödudes. Kuid see paarkümmend minutit võib olla liiga pikk aeg, kui ahvatlev toit on paari sammu kaugusel. Kui teie kodu on aga sellistest petutoitudest tühi, siis enamasti ei ole probleemi isusid ignoreerida, sest lihtsalt enamik ei viitsi hakata selle jaoks poodi minema.

Pereinimesed peaksid kindlasti siinkohal kogu pere arvesse võtma. Kui te hoolite elukaaslase ja laste tervisest ja kehakaalust, siis te ei hoia kodus toite, mis ei ole neile kasulikud või vajalikud. Ning nemad võiksid sama austusega ka teisse suhtuda. Kui teie olete dieedil ja mõni teie lapse või elukaaslase lemmiktoit on teie suur nõrkus, siis andke märku ning ärge hoidke neid toite kodus lahtiselt. See ei tähenda, et ülejäänud pere oma toite ei võiks süüa, vaid lihtsalt ärge hoiustage neid pikemat aega kodus, kus need ahvatlusi põhjustavad. Ostke sellised toidud ainult koheseks tarbimiseks ja ette planeerides.

Sööge väiksematelt kööginõudelt

Kui eelmised punktid on küllaltki enesestmõistetavad, siis see nõuanne on vähem tavaline. See aitab, kuid mitte alati märgatavalt.

Inimeste nälga ja isu einete ajal reguleerivad mitmed asjad ning üheks neist on visuaalne tagasiside. Praktikas tähendab see toidu suhtes seda, et mida väiksem on näiteks taldrik, mille pealt me sööme, seda suurem tundub toiduportsjon ning seda enam saab meie aju signaale, et kogus on suur. See võib aidata nälga ja isusid allapoole reguleerida. Kui on vastupidi, et näiteks suur kauss koos väikse koguse toiduga, siis saab meie aju signaale, et toidukogus on väga väike ning arvestab juba ette sellega, et küllap antakse hiljem veel süüa.

Selline väike trikk ei ole iseseisev abivahend, mis teid vormi ajaks, kuid ta on suure tõenäosusega abistav faktor, mis nädalate ja kuude möödudes teie vormi paranemisse panustab.

Tunne iseennast

Me oleme kõik inimesed, kuid siiski omajagu erinevad. Selleks, et leida enda jaoks parimad dieedimetoodikad, peaksime õppima enda keha ja vaimu kuulama. Mis on asjad, mis meid ärritavad? Meis isusid tekitavad? Mis toitudele me vastu panna ei suuda ning mis on asjad mille vältimine on lihtne?

Tehke nimekiri neist asjadest ning analüüsige enda tegevusi ja pange paika efektiivseim käitumismuster, et oma dieeti mitte saboteerida.

Näiteks avastate võib-olla, et iga kord kui telefonis oma emaga räägite, lähete te väga närvi. Ning peale kõne lõppu lähete suure viha või närvipingega külmkapi kallale ja teete selle tühjaks. Seega, et selliseid probleeme vältida, lubage endale, et sööte enne emale helistamist ning ei jäta külmkappi üleliigset toidukraami, mida pärast õgida saaksite.

Poeskäigust juba rääkisime, kuid asi ei puuduta ainult näljaga poodi minemist. Tihti minnakse poodi ja ostetakse igasugu rämpstoitu just selle tõttu, et ollakse emotsionaalselt endast väljas, närvis, pahas tujus, depressioonis jne. Seega lubage endale, et töötate nende probleemide kallal ning kui mõni neist parasjagu kallal on, siis te üritate igal juhul poodi minemist vältida.

Selle artikli eesmärk ei ole pakkuda niiväga spetsiifilisi dieeditamise nõuandeid, vaid pigem tõsta tähelepanu mitmetele tegevustele, mis meile eneselegi märkamatult meie dieedi edukust saboteerivad. Kui te olete neist teadlikud, siis oskate suurema tõenäosusega neid tuvastada ja vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles