Trikid, mis aitavad uusaastalubadustest kinni hoida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud soovivad uuel aastal kaalu langetada.
Paljud soovivad uuel aastal kaalu langetada. Foto: SCANPIX

Kindlasti pole sa ainus, kes plaanib sel aastal vähem magusat süüa ja alkoholitarbimist piirata, raha koguda ja trenni teha. Aastavahetusel tunduvad need lubadused küllaltki lihtsad, kuid juba mõne aja pärast tundub, et kergem oleks alla anda ja vanaviisi jätkata.

Siin on Daily Mailist mõned psühholoogide abil kokku pandud ideed, kuidas uusaastalubadustele kindlaks jäämist endale lihtsamaks teha.

Loobu tagavaraplaanist

Mitmed värsked uuringud on näidanud, et kui inimesel on peale oma põhieesmärgi ka tagavaraplaan, siis on tunduvalt väiksem tõenäosus, et ta oma eesmärgi täidab. Ajakirjas Time avaldati uuring, millega tõestati, et enamasti veab tagavaraplaan alt. Uurijate selgitusel võib olla põhjuseks tagavaraplaaniga kaasnev tunne, mis teeb ebaõnnestumise vastuvõetavamaks ja vähendab tahet oma peaeesmärgini jõuda.

Hommik on õhtust targem

Hertfordshire’i värske uuring näitas, et unepuudus vähendab enesekontrollivõimet. Korralikult väljapuhanuna on märksa lihtsam keskenduda sellele, mis on päriselt oluline, sest väsimus võtab sult tahtejõu. Korralik uni hoiab pea selgena ja aitab sul uuel aastal vigu vältida.

Ära iial ütle iial

Uue aasta eesmärke püstitades hoia igati positiivset joont. Psühholoog Kim Stephenson soovitab seda ka eesmärkide sõnastamisel silmas pidada, sest inimajule ei meeldi ultimaatumid. «Sa pead kokku hoidma», «Sa ei tohi palju süüa» jms laused mõjuvad samuti nagu lause «Sa ei tohi praegu elevantidele mõelda» - elevantidele mõtlemine muutub võimatuks, sest tahes-tahtmata hakkad seda siiski tegema, et sellest hoiduda. Mõtle positiivsemalt nagu «Söö toitusid, mis teevad su tervisele head» või «Kontrolli, kuhu raha läheb». Proovi keskenduda ka kaugemale eesmärgile ja tulemusele. Selle asemel, et panna omale eesmärgiks «Mine trenni» või «Võta maha», võta näiteks eesmärgiks saada tervemaks.

Vahe-eesmärgid

Ühe suure tulemuseni on palju raskem jõuda kui 20 väiksemani. Üks suur tulemus võib tunduda erakordselt raskena, seevastu mitu väiksemat on kättesaadavamad ja nendeni jõudmine annab palju jõudu juurde. Tahtsid sel aastal rohkem lugeda? Kui see tuleb sinu jaoks väga vaevaliselt, siis lepi endaga kokku, et loe näiteks kaks raamatut kuus.

Tõsta panuseid

Kaalulangetamisega seotud uuringud on näidanud, et kõige edukamalt kulgevad need plaanid, kus osaline peab ebaõnnestumise korral rahast ilma jääma. Sel eesmärgil on isegi loodud veebisait stickK.com, kus kasutajad on teinud lepingu, mille järgi nad kaotavad raha, kui ei täida oma eesmärke. Inimesed saavad oma stiimuli üle ise otsustada, märkides lepingusse, kui palju raha ja millise heategevuse jaoks nad loovutavad, kui ei suuda oma eesmärke täita. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles