Kuidas peol käituda, kui tunned kohmetust?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõne inimese jaoks on suhtlemine niivõrd lihtne – nad lausa hõljuvad läbi seltskonna nagu liblikad ja suudavad igaühega millestki rääkida. Ent leidub ka neid, kes muutuvad sotsiaalses olukorras väga kohmetuks ega oska kuidagi käituda.

Women's Health Magazine pani kirja mõned nipid, mis tulevad kasuks neile, kes ei tunne end pidudel kuigi mugavalt.

Olukord: sa ei tunne peol kedagi

Head suhtlejad erinevad ülejäänud inimestest oma energia poolest. Neil on muretu ja ligitõmbav olemus, mis võib teatud inimestele lausa nakkavalt mõjuda. Seega, kui oled peol, kus sa kedagi ei tunne – sind kutsunud inimene pole ise veel kohale jõudnud või sa tead ainult peo korraldajat , süvene end ümbritsevasse. Kuigi kõige lihtsam käitumisviis võib sinu jaoks olla oma nutitelefoni näppimine, ei tasuks seda teha, kuna see tõukab teisi sinust eemale. Kui sa pole tõeliselt hetkes kohal, ei saa sa pidu ka nautida. Pista telefon kotti või taskusse ja vaata ruumis ringi – kas seal on kedagi, kellega tahaksid juttu ajada?

Olukord: sa pole kindel, kuidas võõrastele läheneda

Oletame, et sulle on keegi silma jäänud, olgu selleks kaks neidu, kes baarileti ääres lõbutsevad või nägus härrasmees ruumi teises otsas. Kuidas talle läheneda? Eksperdid soovitavad enesekindlalt selle inimese juurde astuda, luua temaga silmside, võib-olla kinkida talle väike naeratus. Kui tal on kellegagi vestlus pooleli, siis oota, kuni nad lõpetavad. Kohe, kui ta on vaikinud, tutvusta ennast. Kui tegemist on näiteks sinu uue kolleegiga, võid öelda: «Tere, mina olen Mari. Ma olen sind kontoris näinud.» Oluline on see, et sa poleks liiga pealetükkiv ega agressiivne, vaid pigem neutraalne.

Olukord: sul on vaja ebamugavast vestlusest pääseda

Mis juhtub siis, kui su sõbra endine toakaaslane on su oma jutuga nurka surunud? Sel viisil on vaja nutikalt kombineerida kehakeel, õige ajastus ja headus. Sa võid näiteks temast sammukese eemale astuda, noogutada ja end eemale pöörata. Seejärel võid öelda umbes nii: «Vabandust, sinuga on olnud tore rääkida, aga ma pean nüüd minema.» Sul võib olla kiusatus leida mingi ettekääne, miks sa pead ära minema, kuid ürita sellele vastu panna. Kui sa näiteks ütled, et pead minema tualetti või uue joogi tooma, võib vestluskaaslane öelda, et tema peab sama tegema ja tuleb sinuga kaasa. 

Olukord: oled korda saatnud midagi väga piinlikku

Kas kukkusid kõigi nähes? Või pillasid oma joogi kõige nägusama mehe sülle? Tuleta meelde esimeses olukorras mainitud häid suhtlejaid – nemad suhtuks sellistesse asjadesse muretult ja ilmselt naeraksid koos teistega enda üle. Kui kellelgi teisel peaks juhtuma mõni äpardus, siis oleks viisakas ülejäänud külaliste tähelepanu mujale juhtida, et nad ei muudaks piinlikku olukorda veelgi ebamugavamaks. Tõelist piinlikkust tuleks tunda vaid juhul, kui oled teinud midagi ebameeldivat või kuidagi teise inimese tundeid riivanud. Pea meeles, et meil kõigil võib olla mõni inetu toidujäänus hamba vahel või võime unustada kellegi nime. Ära võta selliseid olukordi liiga tõsiselt, naerata ja liigu edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles