Kuidas märgata ema, kes tahab iga hinna eest sinust parem olla

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Igas noorte emade seltskonnas on vähemalt üks ema, kes tunneb, et emadus on võistlus ja üritab võimalusel end või oma last teistest paremana näidata.

Tead küll seda tüüpi – kogu tema elu on tähtsam ja vägevam kui sinu oma ning sinna alla käib loomulikult ka tema beebi. Tema juba tagasihoidlikkusega ei hiila, nii kui ta jõngermann õpib midagi uut, annab uhke ema sellest kõigile teada, kirjutab BellyBelly.

Mõtle oma tuttavatele beebide ja väikelaste emmedele – kellel neist ilmnevad järgmised tundemärgid?

  1. Tema beebi magab terve öö

Loomulikult. Samal ajal kui sina ei suuda meenutada, mis päevgi parasjagu on; su silmad on vajunud tumedatesse aukudesse ja sa püsid üleval vaid tänu järgmisele kohvitassile, kiitleb ta särava naeratuse saatel, kui hästi ikka tema laps magada laseb. Sinu väsimusele ei oska ta sugugi kaasa tunda. Pigem tundub, et ta on kahjurõõmus, sest võimalusel ei jäta ta märkimata, et tunneb end unisena, kuna magas vist liiga kaua.

  1. Ta põrnitseb kaalumisel su last

Lastearsti juures kontrollis käies võid juba last lahti riietudes märgata võistlushimulist ema, kelle pilgust võib välja lugeda, kuidas ta lapsi võrdleb. Jääb mulje, nagu see oleks juhuslik, kuid tegelikult ootas ta seda hetke juba varem. «Oi, kui väike beebi. Kas ta saab ikka piisavalt süüa?» kostub tema suust, nagu ta oleks päriselt mures. Muidugi ta pole. Tal on hoopis hea meel uhkustada, kui muretult tema priske beebi juurde võtab.

  1. Tal on vanuste suhtes kummaline kinnisidee

Nii kui temaga tuttavaks saad, uurib ta esimese asjana, kui vana su tita täpselt on. Talle ei piisa loomulikult kuudest, aga ka mitte nädalatest, ta tahab seda teada minutilise täpsusega. Seda infot kasutab ta edaspidi selleks, et igal võimalikul hetkel oma last sinu lapsega võrrelda. Kui te lapsed sündisid väikese vahega, saavad neist ametlikult eluaegsed võistlejad, sest iga nende tegu võrreldakse vastasega.

  1. Ta märkab sinu lapse uusi oskusi

See märk võib tunduda kahjutu, sest beebi edusamme võib märgata ka hea sõber, kuid võistlushimulise ema tähelepanekud on teistsugused. Näiteks hakkab su põnn iseseisvalt istuma ja seda nähes ütleb ta kõrgendatud toonil: «Ohoo, vaata, milline superbeebi sul on!» Ta tahab iga su lapse arenguetapi kohta väga detailselt teada, et siis omaette kalkuleerida, kui «üliarenenud» või «mahajäänud» tema enda laps on.

  1. Ta on kohutav viriseja

Kui su sõbraks on võistlushimuline ema, tekib tunne, et iga vestlus on kui tennisemäng. Ta kordab kõike, mis sa ütled, teeb selle maha ja lisab oma täienduse. Näiteks kurdad, et said vaid neli tundi magada. Aga tema sai kolm! Su laps on olnud viimasel ajal liiga klammerduv. Tema oma tuli suisa kirurgiliselt ema küljest eemaldada! Ja kui sa oled õnnelik, on tema VEELGI õnnelikum. Jutuajamine temaga võib olla päris kurnav.

  1. Ta märkab seda, mida su beebi pole veel teinud

Võistlushimulised emad märkavad alati, mida teiste lapsed oskavad ja mida mitte. Pealegi on see nende arust väga vajalik info, mida kõigiga jagada. «Hmm, su beebi ei roomagi veel? Huvitav, miks küll? Kas sa polegi veel mures, et su laps nii vähe sõnu oskab? Kas su arst ei ole midagi öelnud selle kohta, et ta nii väike on?» Igal lapsevanemal on oma lapse arengu kohta salajasi hirme. Võistlushimulised emad nuhivad need hirmud välja ja arutavad neid valjul häälel võltskaastundega igal võimalikult hetkel.

  1. Tema laps on tavaline geenius

Tema laps, imeline nagu ta on, võib sulle tunduda täiesti tavalisena. Tegelikult tunduvad kõik su tuttavate lapsed üsna samasugused. Üks ehk hakkab kiiremini rääkima, teine varem kõndima, kuid lõpuks saavad kõik need oskused selgeks. Nad on normaalsed, terved ja õnnelikud lapsed. Vähemalt sulle tundub nii. Aga mitte talle, sest tema vaatab laste arengut teistsuguse mõõdupuu järgi. Oma lapse järgi. Kõik, mida maimuke teeb, tõestab taaskord, kui eriline ja imeline laps tal on. Isegi kui kõik teised lapsed oskavad samu tegevusi, edestab tema laps neid tugevuse, kiiruse või kindlameelsuse poolest.

  1. Beebi uute oskuste järgi ennustab ta lapse tulevast karjääri ja edu

Siis, kui pahane tita lennutas esimest korda hommikupudru üle laua, leidis emme, et ta lapsest saab kindlasti suurepärane korvpallur. Teine kord leidis põnn ilma abita, kuidas mänguasi käima läheb, ja emme kuulutas kõigile, et tema lapsest saab imeline insener. Siis kui ta laps sinu omale klotsiga pähe lõi, leidis emmeke taas, et tema lapsest saab kindlasti suurepärane juht. Ehk isegi peaminister! Ilmselgelt.

Selles pole midagi imelikku, kui võistlushimulise ema kommentaarid sind haavavad või solvavad. Kui ta käitub pidevalt nii, et temaga suheldes tunned end hiljem väsinu ja pahurana, pole mingit põhjust temaga pidevalt edasi suhelda. Sinu närvid ja rahulik meel on väärt palju paremat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles