Kõige ohtlikumad laused, mida tuleks abielus vältida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vaata kiirelt telefonist viimast sõnumit, mille abikaasale saatsid. Mis seal kirjas on? Tõenäoliselt on see seotud lastega või peitub sõnumis toidupoenimekiri või sõbralik meeldetuletus. Kuigi igapäevased vestlused abikaasaga võivad kohati olla üksluised või igavad, ütlevad eksperdid, et oma mehega rääkides tasuks olla ettevaatlik ja teatud lauseid vältida.

Suhteekspert Megan Bearce ütles, et abielus tuleb välja arendada tervislik suhtlemisviis, seda nii keerulistest asjadest rääkides kui ka kergemate teemade puhul. RedBook Magazine pani kirja mõned laused, mida võiks abielus vältida, kuna need mõjuvad suhtele väga negatiivselt.

  • «Sa ei aita kunagi kodus koristada!»

Kuigi sind võib närvi ajada see, et abikaasa ei aita sind kodus ega näe üldse teie kodu nimel vaeva, ei tasu teda nii karmilt kritiseerima hakata. Bearce ütles, et kriitika tõttu sulguvad paljud inimesed endasse ja võtavad kaitsepositsiooni sisse, mis tähendab, et nad ei kuula enam seda, mida neile öeldakse. Tulemuseks on see, et te mõlemad olete vihased ega aruta seda, mis tegelikult probleeme tekitab.

Ütle parem nii: «Sel nädalavahetusel tuleks kodus suurpuhastus teha, kuid ma kardan, et ei tule sellega üksi toime. Kas sa saaksid ehk tolmu imeda ja ma panen pesumasina tööle? See oleks mulle suureks abiks.»

  • «Elus on tähtsamaid asju kui seks. Kas me võiks sellega juba ühele poole saada?»

Paljud naised on ilmselt vähemalt korra seksi ajal mõelnud, et mees võiks juba lõpetada. Seksuaalterapeut Vanessa Marin ütles, et kuigi mehe ja naise sugutung võib erineda, ei tasuks seksi pärast siiski tülitseda. Marini sõnul tuleks paarisuhtes seksist väga avameelselt rääkida, hoolimata sellest, et see teema võib teis ebamugavust tekitada.

Ütle parem nii: «Ma olen praegu tõeliselt väsinud, aga sa võiksid mind üllatada millegi väga ulakaga pärast seda, kui lapsed on magama pandud.»

  • «Mul on kõrini. Ma ei tea, miks ma üldse sinuga abiellusin.»

Kui vaidlused abikaasaga muutuvad eriti kuumaks, võid mõnikord vihasena mõelda, et miks sa üldse selle mehega koos oled. Veelgi hullem on see, kui sa selle mürgise mõtte välja ütled. Paarisuhteterapeut Jane Greer sõnas, et sellised vaidlused tekivad tavaliselt siis, kui üks partneritest tunneb, et teine ei pinguta piisavalt palju.

Ütle parem nii: «Ma olen sinu peale praegu tõeliselt pahane ja mul on vaja natuke hinge tõmmata. Palun lase mul natuke mõelda ja me võime paari tunni pärast uuesti rääkida.»

  • «Teised isad jõuavad alati oma poegade esinemisi vaatama. Sa oled nii isekas!»

Olgem ausad: kui sa hakkad oma abikaasat maha tegema, siis sa hakkad vaikselt ka ennast ja oma abielu maha tegema. See muudab ka seda, kuidas sa ise teie suhet näed ja sellesse suhtud. Nõustaja Charlie Harary ütles, et see võib aga suhet mürgitada. Sageli muutume tülitsedes emotsionaalseks ja tahaks partnerile haiget teha, aga negatiivsed mõtted ja sõnad võivad teie sidet oluliselt kahjustada. Harary lisas, et vaidlustesse ei tasuks kiskuda ka teisi inimesi, see suurendab vaid ebakindlust, mida te kumbki ei peaks tegelikult tundma.

Ütle parem nii: «Mäletad, kui sa üllatasid poega ja tulid tema esinemist vaatama? Ta räägib sellest siiamaani. Me võiks mõnikord üheskoos minna jäätist sööma või midagi muud toredat teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles