Miks pole mõtet uueks aastaks anda toitumisalaseid lubadusi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud naised lubavad aasta lõpus, et uuel aastal toituvad nad tervislikumalt või hakkavad järjekindlalt dieeti pidama. Sellistest lubadustest on aga üsna raske kinni pidada. Miks?

1. Sul on kindel eesmärk, aga puudub tegutsemisplaan

Toitumisalased lubadused on tavaliselt liiga üldised, kirjutab Elle.com. Reeglina lubatakse endale, et «järgmisel aastal võtan kaalust alla», aga sellise eesmärgi suunas on suhteliselt keeruline liikuda. Pigem tasuks seada väiksemaid ja konkreetsemaid eesmärke. Kui soovid järgmisel aastal tõesti kaalust alla võtta, ära luba endale, et «hakkad dieeti pidama», vaid pane konkreetselt paika, mida võiksid rohkem, mida vähem süüa, milliseid trenne proovida jne.

2. Ole ettevaatlik dieetidega, mis on millegi vabad

Gluteenivaba, piimatoodetevaba, suhkruvaba, süsivesikutevaba, lihavaba… kas olete kunagi märganud, et paljud dieedid ja toitumisplaanid loetlevaid toiduaineid, mida ei tohi süüa, selle asemel, et nimetada toiduaineid, mida tohib süüa? Kui kardad juba alguses, et dieedi järgimine saab sinu jaoks olema täielik piin, siis ilmselt see nii ka läheb. Ja isegi, kui kaotad esialgu kilosid, võib olla pikaajaliselt keeruline sellest toitumiskavast kinni pidada. Ära mõtle pidevalt sellele, mida sa süüa ei tohi, vaid keskendu asjadele, mida võiksid rohkem süüa.

3. Su plaan on liiga keeruline

Alusta väikselt ja jää lihtsa plaani juurde. Suurte lubaduste andmine on läbikukkumise eelduseks. Sama kehtib ka treeningu kohta: sa pole võimeline maratoni jooksma ilma selleks eelnevalt treenimata. Kui soovid hakata valmistama tervislikumaid toite, vali välja paar retsepti, mida nädala jooksul proovida. Soeta eelnevalt vajalikud toiduained, et sa ei peaks söögitegemise ajal enam poodi tõttama.

4. Mitte keegi ei tea, et sa üritad oma toitumist muuta

Kui keegi ei tea, et sa soovid oma toitumisharjumusi tervislikumaks muuta, siis on sul endal ka raskem oma eesmärkidele kindlaks jääda. Sinu usaldusisikuks võiks olla mõni sõber, sugulane või kolleeg, kellega koos saad näiteks trennis või turul käia. Samas võib see olla ka inimene, kellega sa iga päev ei kohtu, aga kes ometi küsiks sinult aeg-ajalt, kuidas dieedipidamine või trenn läheb. Kui inimene tunneb, et tal on kohustus midagi teha, siis üldiselt peetakse neist kohustustest ka kinni. Teadlased on kindlaks teinud ka näiteks selle, et ainuüksi toitumispäeviku pidamine aitab paremini kaalu langetada.

5. Sa oled iseenda kõige karmim kriitik

Kui parim sõbranna helistaks sulle nuttes ja kaebaks, et ta pole suutnud kahe kuuga üldse alla võtta, siis sa ei nimetaks teda ju läbikukkujaks? Tõenäoliselt hoopis julgustaksid teda ja suunaksid ta tähelepanu sellele, et ta elustiil on tervislikumaks muutunud. Miks sa enda puhul samamoodi ei võiks käituda? Elu on liiga lühike selleks, et kogu aeg kilokaloreid lugeda, pidevalt vaid salatit süüa ja muretseda, et koogitükike tõstab su kehakaalu. Isegi kui sul ei õnnestu iga päev kaalulangetusplaanist kinni pidada, saad sa ju alati homme uuesti alustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles