Miks lahutus võib mehele rängemalt mõjuda kui naisele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me kõik teame stereotüüpi: mees, monogaamiast ja kodusest elust tüdinenud, jätab südametult oma naise lustielu pärast maha. Samal ajal kui mees naudib vabadust ja vallaliseelu, nutab naine üksi kodus patja ja lohutab end söögiga.

Tegelikult on suhted ja pere meestele sama olulised kui naistele. Veelgi enam, uuringud näitavad, et pigem on suhte lõpetajaks naine kui mees ja ka lahutusele eelnevate salasuhete statistika ei näita erilisi soolisi erinevusi, kirjutab Psychology Today. Üldises plaanis kannatavad naised pärast lahkuminekut vähem kui mehed.

Abielu seostatakse suuresti üldise õnnetundega elus, ja seda mõlema soo puhul. Õnnelik kooselu tagab parema tervise ja majandusliku järje. Huvitaval kombel mõjutab abielu positiivselt rohkem meeste tervist ning muudab mehi ka õnnelikumaks. Teisisõnu mõjub lahkuminek meestele rängalt just seetõttu, et neil on rohkem kaotada.

Lahutus mõjub meeste füüsilisele ja vaimsele tervisele halvemini kui naistele, ka on statistika näidanud, et mehed teevad suurema tõenäosusega pärast lahkuminekut enesetapu. Naistele võib seevastu lahkuminek mõjuda tervisele isegi hästi (kui läheb õnneks). Näiteks on tõestatud, et kui paar läheb lahku, siis mees magab üksi kehvemini, kuid naise unekvaliteet paraneb.

Aga miks siis nii?

Paljuski võib lahutuse halba mõju meestele selgitada elustiilimuutustega, näiteks tubaka ja alkoholi suurema tarbimisega. Kooselu naisega avaldab positiivset mõju mehe tervisele ja selle positiivse mõju ärajäämisel pöördub mees suurema tõenäosusega vanade halbade harjumuste juurde tagasi. Lisaks võib olla, et mehed sõltuvad oma partnerist rohkem ka emotsionaalselt ja neil on vähem lähedasi, kes neile nõu annaks ja neid raskel ajal toetaks.

1972-2012 aastate andmete põhjal tehtud üldisest sotsiaaluuringust tuli näiteks muuhulgas välja, et masendusse langedes pöördub 71 protsenti meestest abi saamiseks oma naise poole, ent vaid 39 protsenti naistest otsib tuge oma mehelt. Abielunaistel võib olla rohkem lähedasi, kellega oma murest rääkida ning pärast lahutust kulub see ära.

Tutvumisportaalide küsitluste järgi otsivad naised võrreldes meestega kiiremini pärast lahkuminekut uut suhet. Pole täpselt teada, miks, kuid uuesti abielluvad siiski rohkem mehed kui naised. Nii palju on varasemad uuringud näidanud, et paljud naised (eriti lesed ja lastega naised) pole uuesti abiellumisest huvitatud. Varasemalt abielus olnud naised näevad uues abielus suurt kohustustekoormat ja piiranguid isiklikule vabadusele. Mehed seevastu igatsevad rohkem majanduslikku kindlustatust ja emotsionaalset hoolt, mis nad naiselt said. Arvestades, et mehed sõltuvad emotsionaalselt oma partnerist rohkem, pole ka ime, et mehed rohkem uuesti abielluda soovivad.

Selle artikli eesmärk ei olnud sugugi väita, nagu lahkuminek naisi sugugi ei mõjutaks. Loomulikult mõjutab. Kokkuvõttes rikub lahutus nii meeste kui naiste tervist, nii füüsilist kui vaimset. Kahjulikud mõjud võivad aga meeste puhul olla suuremad, sest neil on vähem lähedasi, kellele oma muresid pihtida.

Kui mõni su tuttav mees on hiljuti naisest lahku läinud, siis ära eelda, et ta on oma eluga väga rahul ja naudib üksiolekut. Tore oleks, kui saaksid teda hea sõnaga toetada ja ta uurida, kuidas ta end tunneb. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles