Miks on naistel raskem tööl lisaülesannetest keelduda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ambitsioonikad ja eesmärkidele orienteeritud naised teavad, et mõnikord tuleb tööl võtta lisaülesandeid, aga kas ühe korra oma nõusoleku andmine tähendab, et nõustud ka kõigil järgmistel kordadel?

Värske uuring näitas, et naistel on töö juures raskem lisaülesannetest keelduda kui meestel. See tähendab, et naised võtavad enda kanda sageli ülesandeid, mis ei kuulu tegelikult töölepingu järgi nende kohustuste hulka, kirjutab Marie Claire.

Kuigi see, kas inimene suudab öelda «ei», võib paljuski sõltuda iseloomust, on uuringud näidanud, et tegelikult mängivad olulist rolli ka sotsiaalsed normid. «Naisi nähakse kui hoolitsejaid ja abistajaid, seega eitava vastuse andmist ei peeta naistele kuigi omaseks,» selgitas teadlane Katharine O’Brien. Aga olulisem küsimus on see, et kas pidevalt lisaülesannete vastuvõtmine teeb naistele liiga? Võimalik. «Naised, kes on nõus erinevaid lisaülesandeid täitma, jätavad mulje, et nad on tugevad meeskonna liikmed,» selgitas O’Brien. Ta lisas, et kui naine vastab mõnele lisaülesandele eitavalt, tekitab see temas süümepiinu ja tunnevad end halvasti. Lisaks ei taha naised, et ülemused või kolleegid neid kritiseeriks või neile viltu vaataks. Neil põhjustel võtavadki naised sageli omale tööl lisaülesandeid.

O’Brien aga hoiatas, et pidevalt ülesannetega nõustumine suurendab läbipõlemisohtu ja võib tekitada olukorra, kus inimene pole võimeline ühtegi ülesannet lõpuni viima. Enne, kui võtad tööl lisaülesandeid, esita endale järgmised kolm küsimust:

  1. Kas ülesandega nõustumine aitab mul firmasiseselt edu saavutada?
  2. Kas ülesande täitmine pakuks mulle rõõmu?
  3. Kas mul on põhitöö kõrvalt aega lisaülesandega tegeleda?
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles