Kui tihti peaks end kaaluma?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalulangetajad astuvad enamasti kaalule üsna tihti, et oma edusammudel ja tagasilöökidel pidevalt silma peal hoida. Uus uuring võttis luubi alla, kui sagedasti seda tegelikult tegema peaks, et tulemused oleks võimalikult head.

Ajakirjas PLOS ONE avaldatud Tampere Tehnoloogiaülikooli uuringust selgub, et kes tahab maha võtta, peaks end kaaluma suisa iga päev, kuid kindlasti mitte harvem kui korra nädalas. Vastasel juhul võib juhtuda, et kogemata hakkab kaal hoopis tõusma, edastab Daily Mail.

Uurijad analüüsisid 2838 kastealuse mõõduandmeid, millest selgus, et mida tihemini keegi end kaalub, seda rohkem õnnestub tal maha võtta. Uuringu juhi Elina Helanderi selgitusel ei tõesta vaatlev uuring põhjuslikku seost, mistõttu võib eeldada, et harvemini kaaluvadki end need, kes ei võta kaalulangetamist väga tõsiselt, või et kui inimene lööb dieedile käega, siis ta ei soovi end ka kaaluda.

Keskmiselt suutsid katses osalejad ilma juurde võtmata jätta kaalumiste vaheks 5 päeva kuni nädala. Kui paus venis pikemaks, hakati juba juurde võtma.

Varasemadki uuringud on näidanud, et kui on soov maha võtta, tuleks end kaaluda vähemalt korra nädalas, kuid parem on kaaluda end tihti, et seisul silma peal hoida. On loomulik, et inimese kaal nädala jooksul kõigub. Sama uurimisgrupi teine uuring näitas, et kõige vähem kaaluvad inimesed tavaliselt kolmapäeviti. Kui edusammud mõjuvad motiveerivalt, tasub kaalumispäevaks valida kolmapäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles