Lugeja küsib: kas D-vitamiin on tingimata vajalik ka siis, kui beebi seda ei talu?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Mu beebi saab 25ndal neljakuuseks. Vahelduva eduga olen proovinud anda erinevaid D-vitamiine, kuid mitte ükski ei sobi. Olen andnud Minisuni, Tervisepüramiidi ja Devitoli. Kui beebi saab vitamiini, on ta öösiti väga rahutu. Ärkab jonniga ja väga tihti. On aru saada, et kõht teeb valu. Kui olen teinud vitamiinipause, siis laps magab rahulikult ja kõik korras. Olen täitsa nõutu. Saan aru, et peab vitamiini andma, aga kuidas ma seda annan, kui mitte miski ei sobi? Vitamiinid tegid veel lapse kaka väga vedelaks. Kakas ka väga tihti ja suure punnitamise peale. Olen kurb ja samas kardan, et miskit jääb lapsel puudu, kui vitamiini ei anna. Laps on täielikult rinnapiimal,» kirjutab ema Naine24 «Küsi nõu» rubriigis.

Vastab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli laste tervise õppejõud Siret Läänelaid

Tõesti soovitatakse Eestis vastsündinutele D-vitamiini manustada 400 toimeühikut alates 4-5 elupäevast ja seda peaks tegema kuni lapse kahe aastaseks saamiseni. See on seotud sellega, et D-vitamiini on vaja kaltsiumi ning fosfori imendumiseks organismis, ehk selleks, et lapse luud ja hambad oleksid tugevad.

Usun teie tähelpanekut, et teie lapsele D-vitamiin ei sobi! Kuid, miks see nii on – selle põhjuseid võib olla mitu. Näiteks võib teie laps olla D-vitamiini või selles leiduvate muude ainete (näiteks õli) suhtes ülitundlik. Võimalik on ka, et lapsel on vitamiini üledoos, mis tihti tekib vitamiini valest doseerimisest või manustamisest. Kuna teie kirjast ei selgu, kuidas ja palju te lapsele D-vitamiini manustate, mainin ka, et nii D-vitamiini puudus kui ka üledoos on lapsele ohtlikud. D-vitamiini puuduse korral võib lapsel tekkida rahhiit ning ta võib olla nakkushaigustele vastuvõtlikum. Üledoos võib lapsele põhjustada kõhuprobleeme, ärritatavust, jne. FDA (USA toidu- ja ravimiamet) juhib lastevanemate tähelepanu täpsele D-vitamiini manustamisele, et vältida üledoosi. Selle kohta saab täpsemalt lugeda siit! 

Seega põhjuseid, miks teie lapsele d-vitamiin halvasti mõjub, võib olla mitmeid. Soovitan probleemist rääkida enda perearsti või -õega. See on oluline selleks, et koos välja selgitada teie lapsele sobivaim D-vitamiin ja/või selle annus. Ajal, millal te oma lapsele lisaks rinnapiimale D-vitamiini ei anna, on oluline süüa teil, kui imetaval emal, D-vitamiini sisaldavaid toiduaineid (kala, maks, vitaminiseeritud piimatooted jne) ning püüda lapsega õues liikuda, et laps saaks päikese ultraviolettkiirgust. Ultraviolettkiirgus soodustab D-vitamiini tootmist nahas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles