Viis moodust, kuidas ennustada suhte kestmajäämist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhte alguses on elevust kui palju ja kõhtu kõditavad liblikad. Tore oleks, kui see kestaks igavesti, kuid alati on oht, et tegelikult te omavahel hästi ei klapigi. 

Psychology Today analüüsis mõningaid suhteuuringuid ja tõi välja viis märki, mille põhjal võib teha järeldusi suhte kestmise kohta.

Kui sarnased te omavahel olete? Küsida on lihtsam kui vastata, sest armumine võib su hinnangut suuresti mõjutada. Näiteks näitavad uuringud, et inimestele meeldivad endast erinevad inimesed rohkem, kui tegu on lühiajalise suhtega. Kuna pikaajalise suhte jaoks on vaja teineteisele pühendumist, siis on suurimad eeldused kokku jäämiseks neil, kel on teineteisega palju ühist. Seega mõtle järele, kui sarnased on teie väärtused, eesmärgid, vaba aja veetmise harjumused, silmaring jne. Nii võid saada aimu, kas teil on võimalus ühiseks tulevikuks.

Kas oled tutvunud tema sõpradega ja vastupidi? Kui su partner ei taha sust loobuda, siis pole tal tõenäoliselt probleemiks oma pere ja sõprade tutvustamine. See on ju ka loogiline: kui inimene tunneb, et keegi on talle väga oluline, teeb ta omalt poolt kõik, et see teine tunneks end tema lähedaste seltsis hästi. Sõprade heakskiit võib olla isegi kriitilise tähtsusega. Nii on ka uuringud kinnitanud, et mida paremini on sõbrad kellegi uue kaaslasega tuttavad ja mida enam ta neile meeldib, seda suurem on ka tõenäosus, et see suhe jääb kestma.

Kas su uuel kallimal on ikka veel jalg ukse vahel? Kui inimesed astuvad suhtesse, muutub väga oluliselt see, kuidas nad alateadlikult oma tähelepanu jaotavad. Teadustööd on selgeks teinud, et kui inimene on pühendunud oma kallimale, siis ta piirab ise alateadlikult oma tähelepanu, kui temast möödub atraktiivne vastassooesindaja. Nii on see ilmselge vihje, et kui su partner silmitseb pidevalt teisi, ei pruugi teie suhe talle palju tähendada.

Kas sa kardad vallaline olla? On neid, kes ei taha mitte mingil juhul üksi olla, ja kujutavad ise ette, et uus suhe on ideaalne. Tõendid näitavad, et inimestel, kes kardavad üksi jääda, ei ole partnerivalikul madalamad standardid kui teistel, kuid nad käituvad nii, nagu oleks. Lühidalt võib sellest järeldada, et kui otsid tõsist suhet, siis peadki olema valiv.

Kuidas su uus kallim püsisuhetesse suhtub? Üürikesest meelelahutusest huvitatud mehed või naised oskavad sageli väga osavasti vältida kõiki olukordi, mis peaks neid püsisuhte poole suunama. See on kätteõpitud käitumine, mis võib avalduda näiteks kontakti vältimises. Ütleme, et su uus armsam jätab muidu hea mulje, kuid jätab sageli sõnumitele, kõnedele või kirjadele vastamata. Võib olla, et talle meeldib küll sinuga seksida, ent ta väldib igasugust muud intiimset lähedust väljaspool magamistuba ning ei taha suhtest rääkida. Ära unusta ka perele ja sõpradele tutvustamist, mille vältimine on selge märk, et ta tahab hoida emotsionaalset distantsi. Inimene, kes kardab suhte tõsisemaks muutumist, võib olla isegi väga kalk ja teha oma partnerile meelega haiget, et vältida suuremat lähedustunnet.

See, kas algav armastus kujuneb tõsiseks või mitte, sõltub väga paljudest erinevatest asjaoludest. Eelnevalt kirjeldatu annab sulle kätte otsa, mille abil saad oma suhet analüüsida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles