20 nõuannet, kuidas enne aasta lõppu oma karjääri muuta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas teadsid, et jaanuar ja veebruar on parimad kuud, millal kandideerida uuele töökohale? Detsember võib tekitada tunde, et tegemist on aasta kõige «unisema» kuuga – toimuvad mitmed peod, laud on pidevalt toitu täis ja tööd ei viitsi enam eriti keegi teha, kuna aasta saab kohe läbi.

Kuigi kakaotassiga kamina ees mõnulemine võib tekitada kiusatust, ei tasuks aasta viimast kuud maha magada. Kasuta selle aasta viimaseid nädalaid uue töö otsimiseks ja oma karjääri muutmiseks, soovitab Huff Post.

Järgnevalt on toodud 20 nõuannet, kuidas võiks enne aasta lõppu oma karjääri muuta, et uuel aastal oleks põnevam tööd teha.

1. Saada tänukirju kolleegidele, ülemusele või karjäärimentorile, kes on sind sel aastal aidanud või inspireerinud.

2. Soovi kellelegi tema karjääriedu puhul õnne. Teiste edu tähistamisega kinnitad endale, et oled positiivne ja julgustav inimene – need kaks omadust avaldavad igale tööandjale muljet.

3. Telli omale uued ilusad visiitkaardid (kui sul on isiklik veebileht või blogi, siis nüüd oleks paras aega ka seda uuendada).

4. Otsi kontakti vähemalt viie inimesega, kellega tahaksid 2015. aastal rohkem suhelda. Lepi nendega kokku kohtumisi uue aasta alguseks.

5. Vaata üle oma postkast ja kustuta ära kirjad, mida sul enam vaja pole. 

6. Mõtle, milliseid oskusi tahaksid uuel aastal arendada. Seejärel otsusta, kuidas saaksid seda teha ja pane juba praegu kalendrisse kirja konkreetsed plaanid enda arendamiseks (keelekursus, huvitav seminar, iganädalane treening vms).

7. Kirjuta üles oma selle aasta suurimad saavutused. Loe see nimekiri endale kõva häälega ette. Räägi oma suurimatest võitudest enesekindlalt, kujuta ette, et peaksid neid kirjeldama potentsiaalsele tööandjale.

8. Kirjuta üles oma selle aasta suurimad vead ja mida sa neist õppisid. Loe ka see nimekiri kõva häälega ette (ka töövestlusel võib tööandja sinult küsida, millised on su suurimad nõrkused või mida pead enda suurimaks veaks).

9. Värskenda oma elulookirjeldust.

10. Vaata üle, et su elulookirjeldus oleks korrektselt ja ausalt kirjutatud.

11. Kui sul on raskusi oma elulookirjelduse koostamisega, vaata siit, kuidas seda õigesti teha.

12. Loe siit, milliseid omapäraseid küsimusi võidakse töövestlusel küsida ja mõtle, kuidas sa neile küsimustele vastaksid.

13. Vaata üle oma garderoob. Kas oled kunagi kuulnud ütlust: «Riietu töö jaoks, mida sa tahad, mitte töö jaoks, mis sul on»? See vastab tõele. Vaata siit, milliste värvitoonide kandmine võib sulle töövestlusel edu tuua!

14. Kui töötad kodus, muuda oma töönurk rahulikumaks ja vaiksemaks kohaks. Kui tarvis, tee kodus väike remont, et saaksid paremini tööasjadele keskenduda.

15. Soeta mugavat mööblit, et sul oleks parem kodus tööülesandeid täita.

16. Kui töötad kontoris, korista oma töölauda. Viska minema ebavajalikud asjad. Muuda töölaud ilusamaks ja pane lauanurgale näiteks potilill. Pane töölauale fotosid või väljalõikeid, mis sind inspireeriks.

17. Guugelda oma nime ja vaata, mida võib sinu kohta internetist leida. Kas otsingu käigus tuleb välja piinlikke fotosid? Pane end tööandja asemele ja mõtle, kas tahaksid potentsiaalse töötaja kohta leida asju, mida sinu kohta internetist võib leida.

18. Vaata üle oma sotsiaalmeedia profiilid (Facebook, Twitter, LinkedIn jne).

19. Loe edukate inimeste elulooraamatuid või raamatuid, mis jagavad karjäärinippe. 

20. Ole julge ja ütle inimestele, et tahad oma karjääri muuta. Ütle vähemalt viiele inimesele, keda usaldad, et otsid uut tööd ja oled pakkumistele avatud. Palu neil end meeles pidada ja kursis hoida, kui nende ettevõttes peaks mõni töökoht vabanema. Suhtle nende inimestega uuesti jaanuaris, kui pühademeeleolu on unustatud. 

Kõige olulisem on järgi jäänud nädalate jooksul suhelda inimestega, keda sa imetled ja kes sind inspireerivad. Muuda oma suhteid nendega tugevamaks ja kindlamaks. Loo oma professionaalne suhtlusvõrgustik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles