Primer, highlighter, concealer – mis need on ja milleks neid kasutada?

, jumestuskunstnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Poodide iluosakondadest võib leida palju erinevaid kreeme ja puudreid, igaühel neist on oma otstarve. Kuna valik on niivõrd suur ja paljudel meigitoodetel on peal vaid ingliskeelsed kirjad, oleks hea teada, mille jaoks on teatud meigitooted mõeldud.

Jumestuskunstnik ja Glow Beauty Studio asutaja Lana Vallo selgitab, mis on primer, concealer, highlighter jm taolised ilutooted ning milleks neid kasutada.

Primer ehk meigialuskreem 

Leidub universaalseid aluskreeme, mis sarnanevad niisutavale kreemile: need niisutavad ja toidavad nahka ning moodustavad nahale kaitsva kihi ja tagavad kauapüsiva tulemuse.

Matistavad aluskreemid neutraliseerivad üleliigse rasu ja tagavad sametise tulemuse. Valgustpeegeldavad aluskreemid annavad nahale kuma, mis on terve naha tunnusmärk. Valgustpeegeldavad aluskreemid sobivad eelkõige kuivale ja tuhmile nahale.

Concealer ehk peitekreem

Vedelamad valgustpeegeldavad peitekreemid teevad naha heledamaks ja peidavad suurepäraselt kõik tumedad kohad.

Paksemad peitekreemid tagavad tugevama katvuse ja peidavad probleemsed piirkonnad (punetused, tumedad piirkonnad, sinikad, jne).

Bronzer ehk päikesepuuder

Pärlmutter või säravate osakestega päikesepuudreid kasutatakse päevitunud jume rõhutamiseks. Sel juhul kantakse päikesepuudrit kõikidele esiletungivatele piirkondadele, nagu laup, põsesarnad, lõuaots, nina, õlad jne. Päikesepuuder annab päevitunud nahale kuma ja rõhutab päevitust.

Leidub ka matte päikesepuudreid. Need on pigem tuhmima ja külmema pigmendiga ning sobivad hästi näo modelleerimiseks, et rõhutada piirkondi, kus näole võivad tekkida varjud.

Highlighter ehk valgustpeegeldav kreem või puuder

Seda kantakse kõikidele esiletungivatele kohtadele, et neid rõhutada ja anda nahale terve ilme.

BB cream

BB-kreeme on kahte sorti:

- kergema katvusega BB-kreemid on põhimõtteliselt jumestuskreemi ja niisutava kreemi segu, mis niisutab, toidab nahka ja lisaks annab nahale ka tervislikku jume ning ühtlustab nahatooni;

- tugevama katvusega BB-kreemid on väga sarnased katvate jumestuskreemidega. Tihti rikastatud nahka hooldavate ainetega, mis leevendavad ärritusi ja parandavad naha seisundit.

CC cream

Sarnaneb BB-kreemile, aga sellel on ka nahatooni neutraliseerivaid omadusi.

Roheka varjundiga kreemid neutraliseerivad punetavat nahka. Lillaka varjundiga kreemid neutraliseerivad üleliigset kollast või rohekat nahapigmenti. Oranžikad või virsikukarva kreemid neutraliseerivad hallika varjundiga tuhmi päevitust ja teevad naha elavamaks.

Powder ehk puuder

Võib olla kas kompaktsel kujul või tolmune. Kasutatakse kõikide kreemjate toodete (jumestuskreem, korrektor) kinnitamiseks.

Kõige rohkem kasutatakse läbipaistvaid puudreid, mis on mõeldud jumestuskreemi kinnitamiseks (tavaliselt nimetatakse neid kas traslucent powder või transparent powder). Levinud on ka matistavad puudrid, mis neutraliseerivad naha üleliigset rasu (mattifying powder).

Puuder võib olla ka valgustpeegeldav (shimmer powder), see on põhimõtteliselt sama, mis highlighter.

Blush ehk põsepuna

Värvilise pigmendi sisaldusega kreemid või puudrid, mis on mõeldud naha loomuliku jume esiletoomiseks. On olemas kreemjamaid põsepunasid (cream blush) ja puudrisemaid põsepunasid (powder blush või lihtsalt blush).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles