Anorgasmia ehk elu ilma orgasmita

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hinnanguliselt 10-15 protsenti naistest ei suuda orgasmi saada ka pärast seda, kui nad ise või partner on neid «piisavalt» stimuleerinud. Sellist probleemi nimetatakse anorgasmiaks.

Selleks, et defineerida millegi puudumist, tuleb kõigepealt kindlaks teha, kui palju on seda «miskit» vaja, et olla rahuldatud. Enne, kui saame lähemalt rääkida naiste anorgasmiast, tuleb kõigepealt rääkida orgasmist, kirjutab Refinery29.

Orgasmist ei taheta eriti avameelselt rääkida, sellele antakse pidevalt armsaid hüüdnimesid («suur O», «õnnelik lõpp» jne). Üllatav pole ka asjaolu, et orgasmil puudub selge definitsioon. Tavaliselt on see seksuaalse stimulatsiooni tulemus, aga mitte alati.

Meditsiinitöötajad keskenduvad orgasmi puhul keha füüsilistele reaktsioonidele: vereringe suurenemine suguelundites, lihaste pinge ja kokkutõmbumine; psühholoogid vaatlevad aga emotsionaalseid ja tunnetuslikke muutusi, mis orgasmiga kaasnevad, näiteks dopamiini vallandumine ajus. Kõige kindlam viis, kuidas aga aru saada, kas naine sai orgasmi või mitte, on see, kui ta ise kinnitab seda.

«Sa saad aru, kui see juhtub,» ütlevad orgasmi kogenud naised neile, kes pole seda veel tunda saanud. Orgasm oleks justkui miski, mis meiega kindlasti juhtub, kogemus, mida kindlapeale saame ühel hetkel tunda. Aga mis siis, kui orgasmi ei tule siis, kui me tahame? Või kui orgasmi ei tule üldse?

25aastane Kayla on pikaajalises suhtes, mida ta ise nimetab «hoolivaks ja toetavaks». Noor naine pole aga kunagi kogenud orgasmi, ei üksi olles ega koos partneriga. «Vaimselt olen alati seksi väga avatult suhtunud,» sõnas ta. «Olen alati seksi vastu huvi tundnud ja olen tahtnud uusi asju proovida. Eneserahuldamisega alustasin juba üsna noorelt, seega ka selles osas pole minu puhul midagi tavapäratut... Ma ei usu, et mul oleks midagi vaimselt või füüsiliselt viga, ma pigem arvan, et probleem seisneb mõlemas.»

Kayla on üks neist naistest, keda kimbutab anorgasmia ja kahjuks pole teada, mis võib seda põhjustada. «Pole teada, kas anorgasmiat võib põhjustada mõni meditsiiniline probleem,» selgitas San Francisco seksuaalterapeut dr Vanessa Marin. «Ma usun, et 90-95 protsenti neist naistest ei saa orgasmi seetõttu, et nad pole piisavalt informeeritud või on midagi valesti mõistnud, nad tunnevad seksuaalset häbi, nad pole piisavalt katsetanud või neil esineb ärevust ja see on üheks oluliseks põhjuseks.»

Anorgasmia erinevad vormid

Kui Kayla probleemiks on esmane anorgasmia ehk võimetus üldse orgasmi saada, siis esineb ka teisejärgulist anorgasmiat, mis tähendab, et naine on võimeline orgasmi saama, aga ta ei saa seda alati. Kui sa näiteks eneserahuldamise ajal saad orgasmi, kuid partneriga voodis olles ei saa, siis see on teisejärguline anorgasmia. Selline on näiteks 27aastase Nicole'i lugu, kelle erialaks on inimseksuaalsus. Nicole ütles, et tema hakkas end rahuldama väga varakult, umbes 6aastaselt, seega tema näol on tegemist väga avatud ja liberaalse naisega. 

«Ma teadsin juba noores eas, mis tunde orgasm tekitab, aga selle saamiseks oli mul alati vaja mingit vibratsioonilaadset stimulatsiooni,» rääkis Nicole. Ta eeldas, et kogeb partneriga voodis olles orgasmi, kuid oli šokeeritud, kui seda ei juhtunud. «Alles siis, kui mu praegune partner oli nõus voodis sekslelusid proovima, sain ma temaga vahekorras olles orgasmi,» sõnas ta. Nicole polnud eelnevatelt partneritelt julgenud seda paluda ja tunnistas, et oli pidevalt teeselnud orgasmi saamist. 

Kayla ja Nicole on mõlemad seksuaalselt julged ning avatud, seega ei saa nende anorgasmia põhjuseks olla need, mida dr Marin nimetas. Paljud naised ei leiagi oma probleemile kindlat põhjendust ning võivad tunda, et nad oleks justkui põrunud, et põhjuseks ongi nemad ise. Dr Marin soovitas lõpetada põhjuste ja süüdlaste otsimise ning keskenduda pigem eneserahuldamisele. 

Tema sõnul on oluline teada, mida sa tahad, sest muidu ei oska sa ka partnerilt seda paluda. Dr Marin ütles, et paljud naised teavad, et nad peaksid ise oma keha avastama, aga sageli ei oska nad kusagilt alustada. Tema sõnul on üheks probleemiks ka aeg. «Ma küsin oma klientidelt, kui kaua nad annavad omale aega, et orgasmi saada. Paljud vastavad, et annavad juba 2-3 minuti möödudes alla. Mõni naine on tõesti võimeline selle ajaga orgasmi saama, aga paljudel kulub orgasmiks ikka tunduvalt rohkem aega,» selgitas ta. 

Millist nõu annaks dr Marin naistele, kes pole orgasmi kogenud, kuid tahaksid? «Orgasm on küll imeline, aga see pole kõige olulisem,» ütles dr Marin. Paljude tema klientide jaoks muutub orgasm kinnisideeks, mille tahaks kindlasti tegemata tegude nimekirjast maha tõmmata. Kuigi orgasm tekitab kirjeldamatu tunde, kestab see tunne kõigest 10-20 sekundit. 

Kayla ütles, et kuigi tema ei koge orgasmi, on ta siiski enda ja oma seksuaaleluga rahul. «Ma tean, et seks on minu jaoks ikkagi nauditav,» ütles ta, «seega ma üritan sellest mõnu tunda nii palju, kui vähegi võimalik. Kallimaga koos olles muutun enesekindlamaks ja julgen rohkem küsida, rohkem avastada.» Kuigi Kayla ei ole siiani orgasmi saanud, ei tähenda see, et ta ei pruugi seda kunagi kogeda. Puuduvad tõendid selle kohta, et anorgasmia võiks kogu elu kesta.

Nicole pole loobunud mõttest, et ühel päeval võib ta ilma vibraatorita orgasmi saada, kuid praegu on ta leppinud sellega, et orgasmi saamiseks vajab ta vibraatoriga stimuleerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles