Lapsel on õigus oma stiilile

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ODRI 2015. aasta kevadsuvine noortemood Moskva moenädalal.
ODRI 2015. aasta kevadsuvine noortemood Moskva moenädalal. Foto: TASS/Scanpix

Mingil momendil avastad sa, et su armsast järeltulijast, kes seni oma lapsepõlve täiel rinnal nautinud on, on sirgunud varateismeline, kes tahab meeleheitlikult tõestada, et nüüd on ta suur inimene! Ja see tähendab ka, et vanemate senised valikud riiete ostmisel ei pruugi üleöö enam kuidagi passida, kirjutab Ooolala moeblogi.

Kui nooremate laste moes muutuvad läbivad trendid võrdlemisi aeglaselt siis teismeliste mood käib eelkõige ühte jalga täiskasvanute omaga. Esialgu, umbes algklasside lõpupoole, kipuvad lapsed endale valima ühe täiskasvanud või vanema iidoli, kelle sarnased nad olla tahaksid. See võib olla isa-ema, kuid kuna teismeliseks saades tunnevad nad suurt soovi saada iseseisvamaks ja vanematele vähem alluda, valitakse pigem keegi, kellega on teistsugused suhted. Või siis hoopis mõni popstaar.

Mida vanematel vahel ehk raske mõista on, on see, et tänases teismeliste maailmas on mitmekesisust palju rohkem kui varem. See tähendab, et kui kunagi joonistusid välja väga selged juhtivad popkultuuri trendid nii moes kui muusikas (nn mainstream), siis tänane mainstream on subkultuuride paljusus.

Lihtsamalt öeldes - vanematel on keerulisem, sest samaaegseid trende on oluliselt rohkem!

Samas on neid trende, mis vanemaid ainult rõõmustama peaks! Et meeste tänavamood on jõudnud tagasi klassikalisema ja soliidsema joone poole, näeb seda sama ka poistemoes. Popid on triiksärgid ja kampsunid ning moes on ka erksad värvid.

Suuremal osal tüdrukutest tekib mingil momendil vastumeelsus roosa värvi suhtes, sest see seostub nende jaoks lapsikusega. Seega võib juhtuda, et tütarlaps soovib oma garderoobis näha oluliselt tumedamaid värve kui poiss. Samas, nagu öeldud, erinevaid stiile on palju!

Kindlasti peaks laskma lapsel ise oma stiili üle otsustada ning mitte suruda peale oma arvamust pelgalt seetõttu, et sinu maitse on teistsugune. (Küllap ta mõningad aastad hiljem oma pilte vaadates ise ka aru saab!) Samas ei saa muidugi reageerimata jätta selgelt sobimatule riietusele. 12-aastane ei peaks välja nägema nõnda, et ta vabalt mõnda ööklubisse sisse saaks!

Selles osas ongi keerulisem tüdrukutega, kes läbi meedia saavad eeskuju, et naisterahvas peaks olema seksikas. Me ei saa sellist soovi neist kuidagi välja juurida, kuid kindlasti peaks vanem hakkama selgitama teatavat etiketti ja sobivust juba siis kui laps on väiksem. Kahjuks pole ka paljud neiud isegi gümnaasiumi lõpuks aru saanud sellest, et ööklubisse ja mõnele pidulikumale üritusele sama stiil ei passi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles