Kristina Traks: 9 ideed, mida teha kodus haigete lastega

Kristina Traks
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Emme, ma hullun ära sellest toasistumisest,» oigas mu 5-aastane tütar, kui oli pidanud juba viis päeva haigena toas püsima. Ma lisasin talle mõttes, et ka mina hullun.

Olgem ausad, haige lapsega kodus istumine on üsna kurnav. Nii siis, kui ta on tõsiselt haige ja mure suur kui ka siis, kui haigus on juba taandumas ning laps tegelikult juba poolterve, kuidas välja veel minna eriti ei saa. Kuidas selles olukorras siis (vaimselt) ellu jääda? Siin on mõned ideed tegevusteks.

Las nemad ise otsustavad, mida teha. Meie, suured, ei oska oma keha kuulata. Me piitsutame ennast takka isegi siis, kui oleme haiged ning tunneme süütunnet sellepärast, et vahepeal oleks vaja aega maha võtta ja puhata. Lapsed selliseid käitumismustreid ei tunne ja teavad seega väga hästi, mis neile just hea on. Väga haige laps võtabki asja rahulikumalt ning sedapidi, kuidas nad tervenevad, muutuvad ka mängud elavamaks.

Sorteerimine ja koristamine. Nii lihtne asi, kui riidekapi korrastamine rõõmustab minu 5-aastaseid alati. Kõik riided kisutakse välja ning siis sorteeritakse need riietusesemete ja mõnikord ka värvide kaupa. Kapipõhja ununenud riideid proovitakse selga ja sorteeritakse välja väikseks jäänud riideesemed. Hoiatus - olukorda tuleb suhtuda äärmiselt külma närviga ja lasta neil iseseisvalt tegutseda, sest mõni kordaarmastavam inimene võib vahepealset vaatepilti nähes närvid täielikult kaotada. Aga lõppkokkuvõtteks saavad riidekapid varasemast paremini korda. Ja järgmisel päeval võib ette võtta raamaturiiulite korrastamise.

Gurmeekokkamine. Kui haigel on isu, siis kokake koos midagi, mida te enne teinud pole. Lase lapsel retsept välja valida ja las ta paneb käed toidutegemisele külge. Neile meeldib see.

Meisterdamise kuldaeg. Koosmeisterdamise ideid leiab sadade kaupa näiteks Pinterestist või Youtube’ist. Peaaegu kõigest kodusleiduvast on võimalik meisterdada ägedaid asju ja lapsed enamasti väga naudivad isetegemist. Peaasi, et kodus leiduks piisavalt paberit, kääre, vanu kingakarpe, WC-paberi rullide sisusid, papptaldrikuid, litreid, sulgi, paelu, lõngu...

Jalutage rahulikult. Kui palaviku kadumisest on möödas 24 tundi, lubavad arstid enamasti lapsega juba õue minna. Mõnus on avastada uusi raamatuid ja miks mitte teha üks käik raamatukogusse ning lasta lapsel endale lugemiseks raamatuid valida.

Mängige asjade peitust. Ma ei tea last, kes ei armastaks peitust mängida. Kui kodus on lõppenud peidukohad, kuhu inimene võiks end peita, mängige hoopis asjade peitust. Külm - soe- veel soojem - kuum!!!

Rännake ajas pildialbumite abil. Üldiselt tunnevad lapsed väga suurt huvi selle vastu, millised nad olid väiksena ja kas emme ka kunagi väike oli. Vaadake titepilte ja rääkige lugusid. Näiteks minu laste lemmiklood on nende kõige esimestest mänguasjadest ja korduvalt on nad tahtnud kuulata lugu sellest, kuidas nad väiksena rinnal magama jäid.

Rahulikud mängud. Kui mängite lauamänge, siis pigem selliseid, kuid mäng ei käi nn mõisa peale ja tõbine laps ei lähe liialt hasarti ning ei peaks läbi elama kaotusepettumust. Miks mitte võtta ette mõni keerulisem pusle ja kasvõi mitu päeva selle kallal pusida.

Telekaerandid. Meie kodus ei mängi telekas koguaeg ja üldse püüan võimalikult piirata laste aega ekraanide ees. Aga kuid kui nad on haiged, siis on reeglid leebemad - ei ole ju kiiret lasteaeda, saab rahulikult hommikuse multikaprogrammi ära vaadata. Teki sisse keeratult ja sooja kakaod juues. Haige olemine võib tegelikult ka mõnus olla!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles