Uuring: kaalu langetamiseks tuleb söögikorrad jätta 12tunnise ajavahe sisse

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased tegid ülekaaluliste rõõmuks avastuse, et kaalu langetamisele tuleb kasuks, kui ühe päeva toidukorrad jätta 12-tunnise ajavahemiku piiresse. 

The Salk instituudi teadlaste sõnul tuleks nende uuringu leidude järgi süüa esimene kord näiteks kell kaheksa hommikul ja õhtul viimast korda enne kella kaheksat. Hiljem enam süüa ei tohiks, sest vahepealse paastu tõttu tekibki oluline erinevus, kuidas keha rasva põletab ja talletab, edastab The Telegraph.

Teadlaste sõnul kinnitab nende leid taaskord varasemate uurimuste järeldusi, et õhtul hilja söömine tõstab kehakaalu. Nende selgitusel aitab piiratud kellaaegadel söömine võidelda kõrge vererõhu, diabeedi ja ülekaaluga.

«Tänapäeval soovitatakse enamasti muuta oma toitumisharjumusi ja öeldakse, et sööma peab tervislikke toitusid,» ütles dotsent Satchidananda Panda. «Paljudele inimestele pole aga sellised toidud kättesaadavad. Seepärast seisnebki küsimus selles, kas tervislikult toitumata saab ajapiiranguga söömisest ikkagi kasu lõigata?»

Katsealusteks võeti 400 hiirt - nii normaalse kehakaaluga kui ka rasvunuid. Nende peal katsetati eri tüüpi dieete erinevate ajapiirangutega. Selgus, et kui hiirtel oli ligipääs väga rasvasele toidule vaid 12 tunni jooksul, olid nad ikkagi saledamad ja parema tervise juures kui need, kes said süüa kogu aeg, kusjuures sissesöödud kalorite hulk oli mõlemal grupil kokkuvõttes sama.

Tulemused jäid samaks, kui hiirtele toideti kas väga rasvast, suhkrurikast või rohke puuviljasuhkruga toitu.

Lisaks näitas uuring, et üksikud eksimused tulemusi ei muutnud. Siit võib järeldada, et kui mõnikord harva patustada öise suupistega, ei kahjusta see ainevahetust. Regulaarsel öisel söömisel on aga kehakaalule suur mõju.

«See, et see toimis igasuguste toitudega, nii nädalavahetusel kui tööpäevadel, oli väga kena üllatus,» sõnas uuringu juhtautor Amandine Chaix.

Hiired, kes olid end suvalistel kellaaegadel süües ümaraks söönud, kaotasid viis protsenti oma kehakaalust kõigest mõne päevaga, kui nende toitumisel seati juba eelnevalt selgitatud ajapiirang. 38nädalase uuringu lõpuks olid nad juba 25 protsenti kergemad kui need, kes sõid kuni uuringu lõpuni suvalistel kellaaegadel.

Kuigi tervislikult toitunud hiired ei kaotanud rohkem kaalu, kasvas nende lihasmass. «Väga huvitava leiuna avastasime, et kuigi normaalsel dieedil olnud hiired ei võtnud alla, muutus nende kehakoostis,» lisas professor Panda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles