Seemne-linnasehelbe leib

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anne Tšistjakov

Septembris välja kuulutatud Leiburi koduleivakonkursile saadeti nii Eestist kui välismaalt üle 60 seemneleiva retsepti. Võitjaks osutus Eve-Kati Mägi seemneleib «Kõhu pai», kuid ka teised retseptid on väärt järgi proovimist. 

Koostisosad

  • 2 l vett
  • 1,9 kg rukkijahu
  • 0,1 kg nisujahu
  • 5 spl juuretist
  • 150 g punase linnase jahu
  • 150 g suhkrut
  • 9 tl soola
  • 150 g seemnesegu
  • 100 g rukkilinnasehelbeid
  • 50 g goji marju

Valmistamine

Õhtul segan vee, 1,8 kg rukkijahu, linnasejahu ja juuretise. Katan kausi kaanega ja jätan segu 12 tunniks sooja kohta käärima. Kui segu korralikult vahutab, segan juurde soola, suhkru ning ülejäänud jahud. Seejärel võtan ära juuretise järgmise leivateo jaoks.

Nüüd segan tainasse seemned ja helbed. Et teha asi natuke huvitavamaks, lisan ka 50 g goji marju. Määrin neli vormi võiga ja jagan nendesse taina. Peale raputan seemneid ja helbeid. Sellest kogusest saab neli kilost leiba. Lasen kerkida peaaegu vormi ääreni. Kuumutan ahju 200 kraadini ja asetan vormid ahju. Küpsetan 1 tund 200 kraadi juures. Pärast küpsetamist võtan leivad vormist välja ning asetan rätiku alla jahtuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles