Teadlased tegid kindlaks õnneliku suhte saladuse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased selgitasid välja, et seda, kui õnnelikud ja rahul on inimesed oma suhtega, saab hinnata läbi selle, kas ja kuidas me reageerime partneri headele uudistele. 

Tuli välja, et mida entusiastlikumalt reageerivad partnerid teineteise headele uudistele, seda õnnelikumad ja rahulolevamad on nad oma suhtes, kirjutab Business Insider. See, kuidas partner reageerib sinu headele uudistele, on rohkem seotud suhte heaolu ja lahkumineku tõenäosusega kui see, kuidas partner reageerib su halbadele uudistele.

Traditsioonilisest pulmatõotusest kipub inimestele meelde jääma see, et paar peaks koos olema «nii heas kui halvas» ja eriti hästi on kõigil alati meeles just see viimane osa. Kuigi ka raskel ajal on tähtis partnerile toeks olla, tasuks partnerit rohkem toetada siis, kui tal läheb hästi.

Sotsiaalpsühholoog Amie M. Gordon tõi näiteid, kuidas võiks mees reageerida siis, kui naine tuleb koju ja teatab, et ta sai ametikõrgendust:

  • entusiastlik toetus: «See on suurepärane, kallis! Ma teadsin, et sa saad sellega hakkama.»
  • tagasihoidlik toetus: «See on tore uudis.»
  • sündmuse olulisuse vähendamine: «Kas see tähendab, et sa oled õhtuti kauem tööl? Kas sa saad sellega ikka hakkama?»
  • hea uudise ignoreerimine: «Tõesti? Aga sa ei arva ealeski ära, mis minuga täna juhtus!»

Kõige parem on headele uudistele reageerida entusiastlikult, tunnustades partneri head uudist ja tekitades temas selle üle hea tuju. 

Sel teemal on ennegi uuringuid tehtud ja alati jõuavad teadlased sama järelduseni. «Uuringud on korduvalt tõestanud, et suhted löövad õitsele siis, kui neis on rohkem head kui halba,» sõnas Gordon. «Kui saad partneriga tema rõõmu jagada, siis see suurendab suhte positiivsust.»

Seega pea meeles, et raskel ajal ole kallimale toeks, kuivata tema pisaraid ja aita tal edasi liikuda, kuid samas tunne headel aegadel tema üle uhkust, jaga tema rõõmu ja tunnusta ta kordaminekuid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles