Jõhvikaleib

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvikaleib
Jõhvikaleib Foto: Hannele Känd

Septembris välja kuulutatud Leiburi koduleivakonkursile saadeti nii Eestist kui välismaalt üle 60 seemneleiva retsepti. Võitjaks osutus Eve-Kati Mägi seemneleib «Kõhu pai», kuid ka teised retseptid on väärt järgi proovimist. 

Tainas

  • 1,7 l käesooja vett
  • 4-5 spl juuretist
  • 18 dl suhkrut
  • 8 tl peent meresoola
  • 6 kuhjaga sl linaseemneid
  • 20 dl kuivatud ja peeneks hakitud jõhvikaid
  • 1,5 kg rukkikroovjahu
  • 3 kuhjaga spl punast linnasejahu
  • leivavormi äärtele, põhja ja peale seesamiseemned

Valmistamine

Juuretis, vesi ja umbes 1/3 jahu segada ning hoida 25º - 28º C soojas 14 tundi.

14 tundi hiljem segada sool, suhkur, seemned, jõhvikad, jahud ning panna võitatud vormi ja siluda külma vette kastetud käega siledaks. Puista üle seemnetega ja pane 2-4 tunniks räti alla sooja kerkima.

Küpseta 60-70 minutit 200º C juures. Enne söömist lase niiske räti all jahtuda.

Sellest kogusest valmib 3 pätsi, ühe pätsi kaal umbes 1,1 kg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles