Viis märki, et peaksid sotsiaalmeediast puhkama

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Päevas tehakse Twitteris umbes 500 miljonit säutsu ja 1,28 miljardit inimest kasutavad iga päev Facebooki. Kui maailmas valitsevad sellised trendid, kuidas aru saada, millal sa lähed sotsiaalmeedia kasutamisega liiale? 

Huffington Post pani kirja viis märki, mis viitavad sellele, et peaksid sotsiaalmeediast puhkama.

1. Valmistad uhkeid magustoite ja muljet avaldavaid projekte vaid selleks, et neid Instagrami vahendusel teistega jagada.

Kas sul kulus eriti kaua aega oma salati kaunistamiseks või valmistasid jõulukaarte suure hoolega, sest tahad neist pilti teha ja seda siis teistega jagada? Kui sinu käitumine on muutunud Instagrami-põhiseks, siis peaksid ehk väikese pausi tegema. Sa ei peaks käituma, lõunasöögi kohti valima või toitu tegema vaid selle järgi, mis jätaks teistele hea mulje.

2. Sa ei suuda lehti riisuda või küüsi lakkida ilma, et kirjutaksid sellest Twitteris või Facebookis.

Meil kõigil on vähemalt üks sõber, kes jagab kõiki oma tegemisi sotsiaalmeedia vahendusel. Kahjuks võid ka sina selline olla, kuigi sa ise ei pane seda tähelegi. Kui teed midagi ja kannad seda samal ajal üle ka internetis või kui mõtled pidevalt, kuidas ühest või teisest asjast võiks Facebookis kirjutada, siis need on selged märgid, et sotsiaalmeedia on su elu üle võtnud. Päevas on vaid 24 tundi ja mida rohkem me veedame aega sotsiaalmeedias sõpradega jagades, mida me teeme, seda vähem saame tegelikult neile tegemistele keskenduda ja mõelda, miks me tegelikult neid asju naudime.

3. Tead oma sotsiaalmeediasõprade kohta liiga palju.

Oluline ohumärk on seegi, kui sinu sõprade tegemised Facebookis muutuvad su kinnisideeks. Kui tead täpselt, et su juhututtav ostis uue kodu ja sa oled juba pilgu peale visanud ka tema naise profiilile, siis peaksid mõtlema, kas veedad ehk liiga palju aega sotsiaalmeedias. Sotsiaalmeediaga on see oht, et kuigi Facebooki abil on hea sõpradega kontakti hoida, võib nende eludesse süvenemine muuta raskemaks oma elu elamise.

4. Sulle tundub, et sind ei saa võrrelda oma edukate/õnnelike/ilusate sõpradega.

Sotsiaalmeedias ringi vaatamine võib meeleolu kiirelt rikkuda. Kui näed, et sõpradel on edukad ärid, imearmsad lapsed ja kadestusväärsed kodud, siis võid tunda kadedust või alaväärsustunnet. Sotsiaalmeedia võib naisi muuta ebakindlaks ka oma kehakuju suhtes, suurendada ärevustunnet ja lõhkuda sõprussidemeid ning suhteid. Kui oma elu võrdlemine teiste omadega ei lase sul elu nautida, siis peaksid aja maha võtma.

5. Tunned ärevust, kui nutitelefon on sinust eemal.

Kas oled harjunud liiklusummikus istudes Facebooki vaatama? Või veedad aega sotsiaalmeedias siis, kui oled sõpradega parajasti pubis? Kas värskendad pidevalt oma Twitteri uudisvoogu? Mida rohkem sa veedad aega sotsiaalmeedias, seda vähem on sul tegelikult jagada lõbusaid lugusid oma sõpradega. Sa ei pane tähelegi, kuid sotsiaalmeedias olles jääd sa paljustki ilma. Mida rohkem kulutad aega «meeldib»-nupule vajutades, seda vähem meeldiv on su oma elu. 

Kuidas oma harjumusi muuta?

Pane paika kindel aeg iga päev, mil kontrollid sotsiaalmeediat. Kui meil on paika pandud kindlad ajad trenni tegemiseks, töötamiseks, söömiseks ja magamiseks, siis miks mitte lisada päevakavva ka sotsiaalmeedia vaatamine. Sotsiaalmeediale mõeldud aeg võiks olla selline, mil saad keskenduda vaid ühele asjale. Ära veeda aega oma nutitelefoniga siis, kui istud perega õhtusöögilaua taga. 

Kui soovid sotsiaalmeediasse midagi postitada, ole konkreetne ja kirjuta võimalikult lühidalt. Sa ei pea jagama teistega seda, et jõid just klaasi vett või vaatasid aknast välja. Arvad tõesti, et teisi huvitavad sellised asjad? 

Võid proovida ka seda, et hoidud mingi aja jooksul sotsiaalmeediast. Proovi olla ilma Facebookita näiteks nädala või miks mitte terve kuu. Jälgi, kas su elu muutub tänu sellele mõttetumaks või hoopis rikkalikumaks? Võib-olla avastad, et ilma sotsiaalmeediata on palju parem elada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles