Kolm põhjust, miks püsisuhe mõjub meestele hästi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud mehed ja naised pelgavad abielu ja pikaajalisi suhteid. Mehed muretsevad, et neist saavad õllekõhtudega äärelinna isad, kes kuuletuvad vaikides naistele. Nad kardavad, et hakkavad kadestama oma vallalisi semusid ja nende mehelikkus saab karmi löögi, sest uuringud on näidanud, et testosterooni tase langeb pärast seda, kui mees saab isaks. Kuigi need faktid tunduvad hirmutavad, ei peaks mehed tegelikult pühendumist üldse nii väga kartma.

Teadlased on avastanud, et püsisuhted mõjuvad meestele paremini kui naistele. Uuringud on näidanud, et õnnelikus abielus olevad mehed on parema tervise juures, elavad kauem, paranevad vähktõbedest tõenäolisemalt, nende süda on tugevam, nad riskeerivad vähem ja neil on isegi tugevamad luud, kirjutab Psychology Today.

Miks ja kuidas on abielu siis meestele niivõrd kasulik? Siin on kolm teaduslikult tõestatud põhjust.

1. Uuringud on näidanud, et abielumeeste elustiil on tervislikum kui vallaliste meeste oma. Abielumehed teevad rohkem trenni, söövad regulaarselt ja toituvad tervislikumalt, kui nende kõrval on toetav partner.

2. Õnnelik abielu pakub mehele sotsiaalset suhet. Toetav abielu pakub mehele pidevat ja kestvat sõprust, mis parandab heaolutunnet ja enesekindlust ning annab jõudu, et väljakutsetega silmitsi seista. Sotsiaalne sidusus võib inimese lausa särama lüüa. Uuringud on kindlaks teinud, et sotsiaalse sidususe puudumine võib suurendada ärevust, depressiooni ja võib olla sama ebatervislik kui ülekaalulisus, kõrge vererõhk või suitsetamine. Kui aga mehe ümber on palju neid, kellele ta saab toetuda ja kellega suhelda, on ta õnnelikum, enesekindlam, optimistlikum, tema käitumine on sõbralikum ja avatum, immuunsussüsteem on tugevam ja mees tuleb raskustega paremini toime.

3. Abielu annab võimaluse anda ilma midagi vastu ootamata. Teadlased on kindlaks teinud, et andmine on tervisele kasulikum kui saamine. Pikaajaliste suhete kõige paremini hoitud saladus on see, et partnerid keskenduvad teineteise vajaduste rahuldamisele. Mitmed uuringud on kinnitanud, et andmine ja headus mõjuvad hästi inimese heaolule. See on eriti tõene nende meeste puhul, kes abielluvad pärast 25. eluaastat ja on õnnelikus abielus.

Need leiud kehtivad rahuldust pakkuvate suhete kohta. Kas see tähendab, et mees (või naine) peaks jääma ebatervesse või õnnetusse suhtesse vaid seetõttu, et see võib mõjuda tervisele hästi? Kindlasti mitte. Aga see tähendab, et headus ja partnerite heaolu peaks igas suhtes olema esikohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles