Lugeja kirjutab: kas mehed eelistavad seltskonnadaami või köögikatat?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Postimehe naisteportaali lugeja on märganud, et mõni naine köidab vastassugupoole tähelepanu rohkem kui teised. Nii eristab ta naisi nagu «kartuleid ja apelsine».

Võib-olla on selline liigitamine veidi äärmuslik, kuid siiski... Kumb oled sina?

Olin alles üsna laps, kui hakkasin märkama, et on naisi, kes on seltskonnas alati säravaimad. Just nendega tahavad suhelda mehed. Naised vaatavad neid varjatud kadeduse või isegi halvustusega.

Lapsepõlves ümbritsesid mind tublid tugevad naised. Töökad, pere eest hoolitsevad. Lihtsad Eesti naised. Nemad ei olnud seltskonnadaamid.

Ka minust kasvatati tublit naist, kuid miski jäi minus kripeldama. Ma tahtsin küll olla tubli, kuid ma tahtsin ka teistsugust tähelepanu. Seda imetlevat tähelepanu, mida mehed jagasid kaunitele seltskonnadaamidele.

Ka meie klassis oli paar sellist tüdrukut. Tõelised draamakuningannad. Ilusad tüdrukud. Neist ei saanud kunagi päriselt aru, nad ei olnud head sõbrad, nad olid tujukad, enesekesksed. Ja poisid jumaldasid neid.

Enamasti õpetatakse tüdrukule, et tuleb olla korralik ja hoolas. Õppida, kodu koristada, süüa teha. Aga kuidas võita poiste tähelepanu? Kes seda õpetab? Selles osas on pigem nii, et ühel on seda annet ja teisel pole.

Nüüd, tütre emana, käisin koolis algklasside laste peol. Lapsed tantsisid, jooksid ringi. Vanemad tammusid jalalt jalale. Minuga hakkas juttu ajama üks väike tüdruk, kes krapsakalt pingil istus. Ta ütles mulle, et mitu poissi on teda tantsima palunud, aga ta saatis nad lihtsalt minema. Ja poisid tulid ikka uuesti paluma...

Selline väike seltskonnadaam. Tema juba teab, et hästi kasvatatud tüdruk tähelepanu ei saa. Tuleb tekitada draamat. Vaevalt, et keegi teda õpetas niimoodi käituma. Ta lihtsalt teab.

Täiskasvanute maailmas läheb asi veidi rafineeritumaks, kuid sisu jääb samaks. Ikka ja jälle on seltskonnas mõni naine, kes on see «saatuslik naine». Ta võib iga mehe pea sassi ajada - olgu see mees noor või vana, vallaline või abielus. Teised naised püüavad teda halvustada.

Mõni üritab igaks juhuks ta sõbranna olla. Nad püüavad küll endale kinnitada, et tegelikult mehed sellist naist oma laste emaks ei taha. Sest see naine ei ole turvaline kodukana, ta ei võta tolmulappi kätte ja ei oska süüa teha... Kuid ta lihtsalt särab ja mehed langevad loogu, kas või killukese tähelepanu pärast.

Tegelikult pole põhjust neid naisi kadestada. Kas ma ütlesin, et nende anne tähelepanu tõmmata on kaasa sündinud? Nii ja naa. Võib-olla on neilt võimalik üht-teist õppida. Seda, et olla särav ei ole patt. Et tuleb ennast naisena hinnata. Lubada endale tähelepanu, vaba aega. Ei pea ennast perele ohverdama. Sest seda ohvrit ei vaja keegi. Lapsed vajavad eeskuju ja mees vajab naist. Kodutööd võivad oodata - laske parem oma sisemine sära välja!

Millal oleks sellele veel parem aeg kui nüüd, aasta lõpu eel. Unustage kinkide ja söökide planeerimine. Leidke endale parem mõni hea meelelahutus. Kui pole jõulupidu, siis sobib ka teater. Või pange kodus muusika mängima ja harjutage säramist. See annab jõuludele rohkem värvi kui kõik teie muud pingutused kokku.

Tehke seda enda pärast. Ja vastuseks küsimusele, kumba mehed eelistavad... Kas te ikka tahate nende ausat vastust teada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles