Miks ei tohiks terve päev istuda?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Istud viis päeva nädalas kontorilaua taga, tõustes vaid lühikesteks pausideks? Kas pärast tööd oled nii väsinud, et maandud koju jõudes otse diivanile ja jäädki sinna? Cosmo uuris, kuidas see sinu keha ja tervist mõjutab.

Tehnoloogia areng on küll väga tore asi, kuid tihti mitte tervislik. Kuna füüsilise töö tegijate arv muudkui väheneb, veedavad paljud meist enamiku tööajast istudes, pilk arvutiekraanil.

Terves kehas terve vaim!

«Kui kontori töökeskkond ei ole ergonoomiline, näiteks laud on liiga madal või tooli kõrgus pole reguleeritav, võivad esimesed vaevused tunda anda juba paari päeva või nädala möödudes,» hoiatab kiropraktik Martin Heinmets. Tema sõnul on enim levinud kaebusteks kaela- ja seljavalud või lihtsalt ebamugav pingetunne õlgades. «Aastatega võib istuv eluviis tõsta südameveresoonkonna tõbedesse haigestumise riski, põhjustada diabeeti, kõrgendada vererõhku ja soodustada infarkti teket. Vaevused võivad tekkida just siis, kui inimene veedab ka suurema osa vabast ajast istuvas asendis, näiteks TVd vaadates.»

Istuv töö tekitab sageli ka ülekaalu. «Veel ei ole täpselt teada, mis mehhanismi läbi kehakaal suureneb, kuid üks hüpoteese on ainevahetuse aeglustumine – lihased ei saa kalorite põletamiseks piisavalt tööd teha,» räägib Martin. «Tihti on pikaaegsel kontoritöötajal selja keskosa liigselt kumerdunud ja jäik, õlad ettepoole längus ning pea asub õlgadest eespool. Seda soodustab kummargil tööasend ning füüsiline passiivsus.»

Ta tõdeb, et number üks prioriteet peaks olema järjepanu istumise vähendamine. «Püsti tõusmine ja liikumine, isegi paariks minutiks, on ideaalne tegevus, millega istumistsüklit lõpetada, soovitatav oleks seda teha iga 20 minuti järel. Ka seismine on istumisele hea alternatiiv.» Lisaks rõhutab Martin, et ergonoomiline töölaud ja tool on olulised ning kõige parem oleks see, kui neid saaks reguleerida nii, et oleks võimalik tööd

jätkata ka seistes. Samuti tasuks soodustada töökeskkonnas mõõdukat liikumist. «Skype on küll mugav, aga paariks minutiks püsti tõusta ja silmast silma rääkida on tervislikum.» Istumisest tekkinud vaevustele saab abi otsida kiropraktikult, füsioterapeudilt või massöörilt.

Tööpäev sai läbi, mis nüüd?

«Oluline on vabal ajal hoiduda liigsest istumisest ja hoida keha liikumises – harrastada aktiivset ajaveetmist või teha sporti.» õpetab Martin. «Sportimine mõjub tervistavalt kogu kehale, eriti südame-veresoonkonnale.» Tasub aga kindlasti meeles pidada, et kui suundud pärast 8-tunnist istumist otse spordisaali, on mõned eriti koormavad spordialad ohtlikud sinu seljale. Kui lülisammas on terve päeva passiivses seisus, ei suuda see järsu koormusega piisavalt kiiresti kohaneda. Seetõttu on oluline korralik soojendus, milleks sobib ideaalselt sörkjooks. Jooga ja Pilates on samuti head alternatiivid, kuid ka siin võib endale liiga teha, kui enesetunnet ei jälgita. Kui aga soovid midagi eriti rahulikku, soovitab Martin rabamatka räätsadel. Sinu tervis on prioriteet number üks! Paku oma kehale just sellist tegevust, mis võimaldab sul elust maksimaalselt rõõmu tunda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles