Päevalilleleib

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevalilleleib
Päevalilleleib Foto: Bulat

Tänavune «Leiburi Leivategu 2014» finaal toimub 27. novembril, kus selgub Eesti parim kodune seemneleib ja selle küpsetaja. Septembris välja kuulutatud konkursile laekus üle 60 retsepti. Siinse leiva teevad eriliseks päevalilleseemned.

Toorained ühe umbes 500 g pätsi valmistamiseks:

  • 2 dl vett
  • 2 spl juuretist
  • 3 dl täistera-rukkijahu
  • 1 dl nisujahu
  • 0,5 tl meresoola
  • 1 tl suhkrut
  • 1 dl päevalilleseemneid
  • 1 spl linaseemneid
  • 1 tl päevalilleõli

Sega juuretis toasooja veega. Sega juurde 2 dl täistera-rukkijahu, nii et saaks ühtlane hapukoore konsistentsiga mass. Jäta toa temperatuuril 8-10 tunniks kaane alla käärima. Valmis eeltainas vahutab ja lõhnab hapukalt.

Pane järgmise leiva jaoks 2 spl eeltainast kõrvale.

Lisa segu hulka ülejäänud komponendid. Sega hästi kõik läbi ja sõtku käega. Oluline on taina paksus, vajadusel lisa jahu juurde. Vormi tainast üks ilus kera, korralikult sõtkutud tainas peab hoidma vormi, on pehme ja kerkib hästi. Pane taignas päevalilleseemnetega kaetud vormi, lisa seemneid peale ja jäta 1-2 tunniks kerkima.

Võta ettevaatlikult kerkinud tainas vormist välja ja aseta küpsetuspannile. Küpseta 250 kraadini eelsoojendatud ahjus 15 minutit, seejärel keera temperatuur 200 kraadi peale ja küpseta veel 15 minutit. Küpsemisel muutuvad päevalilleseemned helepruuniks, leivakoorik krõbedaks.

Röstitud päevalilleseemned annavad leivale erilise maitse. Võta leib ahjust välja, keera rätiku sisse ja lase jahtuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles