Värskete emade suurimad toitumisvead

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamasti on värskete emade prioriteedid pärast lapse saamist suhteliselt etteaimatavad: pisikese rõõmurulli eest tuleb hoolt kanda ja teda toita, magada siis, kui laps magab ja võimalikult kiiresti vabaneda lisakilodest. Ent kiire kaalukaotus on ekspertide sõnul üks suurimaid vigu, mida värsked emad teevad.

Heidi Murkoff, kes on kirjutanud mitmeid populaarseid raamatuid rasedatele naistele ja värsketele emadele, sõnas, et õige toitumine on uue ema jaoks väga oluline. Õige toitumine annab naisele vastupidavust ja energiat, täheldas Murkoff, kelle viimane raamat keskendub nii emade kui ka laste toitumisele, kirjutab Women's Health Magazine.

Energia sõltub sellest, kas keha saab stabiilselt «kütust» ehk kasulikke toiduaineid, kuid toidukordade vahelejätmine või valede toitude tarbimine ei anna piisavalt energiat ja naine võib tunda väsimust.

Nagu eelpool mainitud, pole hea ka see, kui naine üritab pärast rasedust võimalikult kiiresti kaalust alla võtta. «Õige toitumine kiirendab keha taastumist pärast sünnitust ja kui elustiili juurde kuulub ka treening, siis kaotab naine kiiresti raseduse ajal juurde võetud kilod,» ütles Murkoff.

Ent need kaks põhjust – energia ja kiire kaalulangetus – pole ainsad põhjused, miks värsked emad peaksid toitumisele suuremat tähelepanu pöörama. 

«Kõige olulisem avastus, mis teadlased on viimasel ajal teinud, puudutab seda, kuidas mõjub ema toitumine lapse arengule ja tervisele, eriti esimese tuhande päeva jooksul,» selgitas Murkoff. «Kui laps hakkab umbes kuuekuuselt tarbima tahkeid toite, hakkab ta jäljendama seda, kuidas teised söövad ja need harjumused kipuvad lastele külge jääma.» 

Murkoff soovitas värsketel emadel toitumine enda jaoks võimalikult lihtsaks muuta. Kui vähegi võimalik, pane omale tervislikud snäkid valmis, mida saad näljatunde korral kiiresti põske pista. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles