Lugeja kirjutab: kümme põhjust, miks võiksid second-hand’i külastada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud riiete pood Ungaris.
Kasutatud riiete pood Ungaris. Foto: Reuters/ScanPix

Postimehe naisteportaali lugeja pani kirja mõned põhjused, miks võiksid kaltsukaskäiku kaaluda.

Ma tean, et paljud käivad second-hand’is niigi. Siiski tean paljusid, kes oma jalga sinna tõsta ei tihka või arvavad, et midagi head sealt ei leia.

1. See on suurepärane koht «varuosade» leidmiseks. Kui soovid olemasolevatel asjadel nööpe vahetada, siis oled ehk avastanud, et uued nööbid võivad maksta kenakese summa. Kaltsukas tee ring peale odava kauba kastile. 20 sendi kuni 1 euro eest võid saada komplekti täiesti korralikke nööpe mantlile, kampsunile või pluusile. Võib-olla soovid veel millelgi nööbid välja vahetada, sest vanadel riietel on mõnikord lihtsalt imeilusad nööbid. Nööbipoes võib ühe ilusa nööbi hind vabalt 2 eurot ja rohkemgi olla.

2. Samamoodi võid leida oma riietele uue kinnise, vöö või karvase krae. Pärlifännid käivad juba ammugi kaltsukas neid riideid luusimas, kust saab pärleid ja muid kaunistusi lahti harutada. Taas võid vähem kui euro eest leida riideeseme, millelt saad karbitäie jagu varandust küljest harutada.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

3. Sul on vaja isekootud mütsile voodrit? Selleks sobib ideaalselt mõni kasutatud fliis vms. Võid valida sellise, mis kandmiseks enam ei kõlba, kuid voodrit saab sellest mitme mütsi jagu.

4. Ma ei ole ise kahjuks osav õmbleja, kuid igaüks, kes seda kunsti rohkem jagab, peaks kindlasti kaltsukas käima. Olen näinud moest läinud asju, mis tehtud imelisest kvaliteetsest kangast (Itaalia villane riie, siid, samet jne.). Kuna aastaid tagasi olid moes suured ja lohvakad asjad, siis saad neist rõivastest harutades nii suured tükid, et tänapäevased kitsad lõiked sinna ilusti ära mahuvad. Uued kvaliteetsed kangad on poes ülikallid.

5. Mulle meeldivad väga riidest juuksekummid. Kuna neid pidevalt kaob, siis teen neid ikka ise juurde. Moest läinud samet- või velvetpintsak on selleks parimaid materjale. Juuksekumme saad sealt hea mitu tükki - jagub ka kingikotti.

6. Sa tahad mõnikord kanda midagi teistsugust, midagi erilist. Ma ei pea silmas stiilipidu, vaid lihtsalt veidi vaheldust. Just siin on kaltsukas abiks. Saad endale odavalt soetada erinevates stiilides asju. Neid, mida täishinnaga iial osta ei raatsiks. Oma stiili olen mina just tänu kaltsuka võimalustele leidnud. Kui ostuga ikkagi alt lähen, on rahaline kaotus imeväike. See annab julguse proovida.

Poed on täis üheülbalist hetkemoe kaupa. Kaltsukas teeb sulle tuuri möödunud aastakümnetes - võib olla sobivad sulle need ajastud palju paremini kui hetkemood?

7. Kaltsukas võib leida kvaliteetsest kangast imelist rätsepatööd. Rõivaid, mis on õmmeldud ise või lastud õmblejal teha. Olen just nende hulgast leidnud asju, mis minu kehakujuga sobivad. Riideeseme, mis on tehtud hoole ja armastusega ja mida on tõepoolest maailmas vaid üks eksemplar.

Tänapäeval lastakse õmbleja juures üha vähem asju teha - põhjuseks ikka selle kulukus. Kaltsupoest saad endale mõnikord vägagi head rätsepatööd lubada.

8. Paljud kudumisfännid otsivad kaltsukast kampsuneid, mida saab üles harutada ja saadud lõngast koovad nad midagi uut. Hea lõng peab harutamisele hästi vastu ja jällegi - uued lõngad on juba päris kallid, nii et nobenäpp neid palju soetada ei jaksa.

9. Sul on suur jalanumber? Võib-olla päästab sind just kellegi teise poolt laiaks kantud jalanõu. Mina olen niimoodi kaltsukast abi saanud, sest enamik uusi kingi mulle jala otsa lihtsalt ei lähe. Ära muretse jalaseene pärast - selle saad küll pigem ujulast või spordiklubi duširuumist. Ostetud jalanõudesse lase desinfitseerivat pihustit ja ongi asi korras.

10. Igatsed endale kõrgmoe eksemplare? Siin tuleb mängu hea õnn. Ostjad on teadlikumad, nii et kantud kõrgmood kaob kaltsukast sekunditega. Hoolikas otsija leiab aga ikka midagi. Võib-olla on see mõni bränd, mida enam ei müüda, kuid mis omal ajal superkvaliteetseid asju tootis? Vaata silte, õmblusi, materjale. Mõnel kvaliteetsel asjal võib olla mingi pisiviga, mille pärast hind on väike. Paarieurose asja puhul tasub riskida ja osta. Paljud plekid tulevad pesus välja, augud saab parandada jne.

Mind on kaltsukad brändide suhtes väga palju harinud ja olen õppinud hindama kvaliteeti ja kaubamärke. Olen õppinud tundma erinevaid materjale ja saanud endale lubada luksuslikku kašmiiri, siidi ja meriinovilla. Olen õppinud neid materjale hindama ja hooldama. Paljud asjad, mis sildi järgi keemilist puhastust nõuavad (see aga on teadagi kulukas lõbu), kannatavad tegelikult väga kenasti käsipesu.

Kui sa kaltsukasse ikka veel minna ei taha, siis mis seal ikka - jääbki teistele rohkem võimalusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles