Kaheksa põnevat fakti unenägude kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi me näeme igal ööl unenägusid, teame me unenägude kohta üldiselt väga vähe. Õnneks on teadlased uurinud unenägude kohta nii mõndagi välja.

Women’s Health Magazine tõi välja kaheksa põnevat fakti unenägude kohta.

Me näeme väga palju unenägusid

Keskmine inimene näeb elu jooksul enam kui 100 000 unenägu, see tähendab, et ühe öö jooksul näeme rohkem kui ühte või kahte unenägu, kuigi hommikul võime mäletada neist vaid ühte. Leidub inimesi, kes ei mäleta kunagi oma unenägusid, kuid on ka neid, kelle sõnul mäletavad nad hommikul vähemalt kümmet unenägu. Teadlased pole kindlad, miks see nii on, kuid arvatakse, et une ajal ei kontrolli aju mõtteid nii rangelt kui päeval ja sellest võib olla tingitud ka unenägude virrvarr.

Unenäod võivad aidata õppida

Kuni 86 protsenti unenägudes toimuvast on seotud päevasündmustega – olgu need üksluised või hoopis elumuutvad. Kui veetsid suurema osa oma päevast loengutes või kursusel, siis võib unenägu aidata sul sellest midagi õppida.

Menstruaaltsükkel võib mõjutada unenägusid

Üks uuring näitas, et naised näevad ovulatsiooni ajal erootilisemaid unenägusid kui tavaliselt. Võib-olla on põhjuseks see, et sel ajal on naiste sugutung keskmisest suurem.

Õudusunenäod võivad olla head ended

Kas kipud unenägudes muretsema? See võib olla hea asi. Teadlased on avastanud, et näiteks need tudengid, kes enne olulist eksamit nägid läbikukkumist unes, sooritasid eksami teistest paremini. Kui oled stressis ja näed olulise töö nimel palju vaeva, siis su unenäod peegeldavad seda, kuid teadlased on arvamusel, et see võib mõjuda inimesele hästi.

Ka kerges unes olles on võimalik unenägusid näha

Ilmselt oled kuulnud, et unenägusid saab näha vaid REM-une ajal, kuid teadlased on kindlaks teinud, et see pole päris tõsi. Unenägusid on võimalik näha terve öö vältel, ent unenägude sisu muutub erinevate unefaaside ajal. REM-une ajal võime näha emotsionaalsemaid, visuaalsemaid, keerulisemaid ja agressiivsemaid unenägusid kui teiste unefaaside ajal.

Me mäletame kõige veidramaid unenägusid

Sulle võib tunduda, et näed unes tõeliselt veidraid asju, kuid tegelikult on asi selles, et imelikud unenäod jäävad paremini meelde. Teadlased on täheldanud, et suurem osa inimestest on vähemalt korra näinud unes, et nad suudavad lennata või on avalikus kohas täiesti alasti. Taolised unenäod jäävad lihtsalt paremini meelde, sest neis toimub midagi, mida me muidu ei kogeks.

Üles ärkamine aitab unenägusid meeles pidada

Mida rohkem sa öö jooksul üles ärkad, seda paremini jäävad sulle unenäod meelde. Kas oled kunagi kuulnud, et kui õhtul kõht täis süüa, siis näed rohkem unenägusid? Tegelikult on asi lihtsalt selles, et täiskõht äratab sind rohkem öö jooksul üles.

Unenäod võivad olla väga pikad

Unenägu võib olla paar sekundit pikk, samas võib see vabalt venida ka tunni aja pikkuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles