Tallinna parim tänavatoit

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foody Allen Telliskivi loomelinnakus.
Foody Allen Telliskivi loomelinnakus. Foto: Britt Rosen

Tänavatoit ei tähenda sugugi kiirtoiduputka ees külmapunase ninaga kössitamist ega ka kastmest tilkuvat hamburgerit. Foody Allenis, Telliskivi loomelinnaku Vabalava eeskoja tänavatoidurestoranis ootab teid soe tuba ja tõeline tänavagurmee, mis kokku nopitud Aasiast Ameerika ja Eestini.

Mööbel on ebakalamajalikult modernne – vahelduseks tolle kandi teise-ringi-stiilile päris rõõsa ja värskendav! –, hinnad ebatallinnalikult mõõdukad, teenindajad ebaeestilikult mõnusad suhtlejad.

Ainuüksi tänavatoidurestorani menüü toidunimed väärivad aplausi. Huvitav, kuidas võiks maitsta Onassise naise tervis, pärslaste päästeparv, suplus Kuriilidel või Vietkongi lõuna? Õnneks menüü ka selgitab, mis on mis. Esimene neist on näiteks salatitasku tomati, feta, oliivikreemi ja pähklitega. Viimane aga kookosraamen, munanuudlid, paksoi, valge redis ning sõltuvalt sööja soovist porru ja seened või kana ja krevetid.

Otsustame proovida Muhu pulma (4,50 eurot) – räimi musta leiva paneeringus peedikreemi ja Foody kartuliga. Krõbeda leivapuruga kaetud praeräimed koos tumedaks küpsenud kartulilootsikute ja magusapoolse peedikreemiga on nii head, et Foody Allen võiks need kui ehedaima Eesti tänavatoidu lausa patenteerida ja pabertorbikutes tänavatel müüa. Juba üpris kuulus Foody burger (7 eurot), ütlen ausalt, on hõrgum kui kunagi maitstud Vesivärava grilli oma: kukkel kuum ja krõbe, aus veisepihv grillisuitsuse mekiga, sibulamoos veinine, roheline kraam tervisenoote andmas, Cheddari juust vahelt välja sulamas, salapärasest Foody kastmest rääkimata…

Mehist, rammusat ja mahlakat blame Canadat (8 eurot) ehk BBQ-searibi ja kartulit tasub aga võtta M-suuruses isegi siis, kui kõht on tühi. Kui sööja just Kalevipoeg ei ole, võib XL-portsjoni kõhtu mahutamine kujuneda parajaks katsumuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles