Tõestatud viisid, kuidas vabaneda kangekaelsest kõhurasvast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peale selle, et punnkõht ei näe kõige parem välja, peidab see endas reaalset ohtu: kõhupiirkonda ja siseorganite ümber kogunenud rasv tõstab oluliselt südameprobleemide riski.

Me teame, et vistseraalse rasva tõttu tekib suurel hulgal stressihormooni kortisooli ja põletikulisi aineid tsütoksiine, mis mõjutavad keha võimet toota insuliini. Selle tagajärg on palju hullem kui kõigest üldine ülekaal, sest ühtlasi suureneb märgatavalt teise tüübi diabeedi ning südamehaiguste risk.

Fitbie kogus kõige värskemad andmed selle kohta, kuidas tülikast kõhurasvast lõplikult lahti saada.

  1. Liigu oluliselt rohkem. Vistseraalsel rasval on üks hea omadus – see allub väga hästi aeroobsele treeningule. Põleta kaloreid jooksmise, rattasõidu või ujumisega – leia omale treening, mis hoiab pulssi üleval. Kõhurasvast vabanemiseks on see olulisem kui vastupidamistreening. Duke’i ülikoolis tehtud uuringu järgi peaks nädalas sörkima vähemalt 20 kilomeetrit.
  2. Söö polüküllastumata rasvhappeid. Hiljuti selgus ühest Rootsi uuringust, et küllastunud rasvhapete (näiteks palmiõli) söömisel koguneb rohkem vistseraalset rasva kui polüküllastumata rasvhappeid (näiteks päevalilleõli) süües. Viimaseid saab veel pähklitest, seemnetest ja kalast.
  3. Tarbi äädikat. 2009. aastal näitas Jaapanis tehtud uuring, et rasvunud inimesed, kes sõid kaheksa nädala jooksul kuni kaks supilusikatäit äädikat päevas, kaotasid suurel määral keharasva, eriti vistseraalset rasva.
  4. Proovi joogat. 2012. aastal näitas üks uuring, et menopausi juba läbinud naised, kes proovisid 12 nädalat järjest joogat, kaotasid märgatavalt vistseraalset rasva. Kui jooga sind ei paelu, võib abi olla igasugusest lõõgastavast treeningust, isegi lihtsast sügavast hingamisest, sest eesmärgiks on vähendada organismis stressihormooni kortisooli.
  5. Maga piisavalt. Wake Foresti ülikooli uuring tõestas 2012. aastal, et vistseraalset rasva koguneb keskmisest rohkem, kui inimene magab öösel viis tundi või veelgi vähem. Tegelikult vajab inimene umbkaudu kaheksa tundi kosutavat und ööpäevas.
  6. Aga ära maga nädalavahetustel liiga kaua. Brigham Youngi ülikooli uuring leidis lisaks, et naistel, kes lähevad igal õhtul samal ajal magama ja ka ärkavad samal ajal, on märgatavalt vähem keharasva kui neil, kelle uneharjumused on ebakorrapärased. Jälle on süüdi kortisool, mida tekib rohkem, kui sisemine kell läheb paigast.
  7. Joo rohelist teed. Rohelises tees on antioksüdandid katehhiinid, mis aitavad kõhurasvast vabaneda neil, kes teevad ka mõõdukalt trenni. Tulemuste nägemiseks peaks aga jooma 2-3 tassi rohelist teed päevas.
  8. Ära unusta kiudaineid. Neid peaks sööma vähemalt 10 grammi päevas. Selle saab kätte näiteks kahest väiksest õunast või ühest portsjonist rohelistest ubadest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles