Kaheksa toitu, mis teevad tuju paremaks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sügisilmad on muutnud sind uimaseks ja roidunuks, vaata oma toidulaud üle. On sööke, mis aitavad tuju tõsta ja annavad energiat, samas soodustavad ka kaalu langetamist.

Muidugi tasub kõrva taha panna, et pärast juustuburgerite söömist pole mõtet marju peale süües loota, et midagi paremaks muutuks. Energiat tõstva mõju saamiseks peaks «tujutoidud» moodustama vähemalt 75 protsenti igapäevamenüüst, kirjutab ivillage. Vaid siis saad olla kindel, et tuju tõuseb, jaksu on rohkem, mõtted on selgemad ja kaal langeb.

Foto: SCANPIX

Apelsin

Koori omale üks apelsin iga kord, kui tunned, et masendus tuleb peale ja vajad energiasüsti. Apelsinis on väga palju C-vitamiini, mis aitab kehas hapnikku laiali kanda ja turgutab seega ajutööd. Apelsin on täiuslik vili, mis tasub endale pingelisel päeval käekotti pista.

Foto: Caro / Scanpix

Kalarasv

Friikartulirasv läheb otse puusadesse, aga tervislikud rasvhapped turgutavad ajurakke, tõstavad tuju ja parandavad mälu. Söö toitusid, kus on palju oomega-3-rasvhappeid: lõhet, makrelli, heeringat, sardiine.

Foto: Panther Media/Scanpix

Supp

Unusta burgerid, supp on külmal ajal kõige parem lohutustoit. Kanasupis on õiges vahekorras vett, kiudaineid ja valke – see annab sulle jõudu juurde ja ei mõju seedimisele kurnavalt. Pane supi sisse kindlasti ka lehtköögivilju ja porgandit, mis kubisevad vitamiinidest ja tõstavad tuju.

Foto: SCANPIX

Lehtpeet ehk mangold

Kui argistress paneb sind küüsi närima, siis võta pihku hoopis lehtpeet, kus on palju magneesiumi. Uuringud on näidanud, et magneesium aitab just naistel stressiga paremini hakkama saada. Lisaks leevendab see premenstruaalseid sümptomeid ja teeb hea une.

Foto: SCANPIX

Spinat

Pole ime, et Popeye kogu aeg nii rõõmus oli, tema lemmiktoidus spinatis on niivõrd palju antioksüdante, mis kaitsevad ajurakke vabade radikaalide eest, mis rikuvad tuju ja kurnavad keha. Peale selle on spinatis palju foolhapet ja B-vitamiini, mis ennetavad depressiooni ja vähendavad kurnatustunnet.

Foto: Panther Media/Scanpix

Loomaliha ja mustad oad

Inimene vajab rauda, mis viib hapniku ajju ja hoiab vaimu terava. Kui sa loomaliha ei tarbi, söö musti ube, kus on samuti palju rauda. Ligi 80 protsendil naistel on rauapuudus. Isegi kui see pole nii suur, et põhjustaks aneemiat, rikub rauapuudus und ja mõttetööd ning tekitab väsimustunnet.

Foto: Eleri Lõhmus

Mustikad

Mustikates on ohtralt antioksüdante, mis aitavad hoida positiivset energiat. Loodetavasti varusid suvel oma sügavkülmiku marju täis, sest praegusel ajal sobivad külmutatud mustikad ideaalselt asendama õhtust magusat suupistet.

Foto: SCANPIX

Kirsid

Antioksüdantide poolest on tublid tegija ka kirsid, milles sisalduv melatoniin toob hea une. Söö õhtul kirsse (külmutatud, kuivatatud, kuidas soovid), maga sügavamalt ja hommikul on rõõmus tuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles