Levinud müüdid laste kasvatamise kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Laste kasvatamise kohta ringleb mitmeid müüte, mis ei vasta tegelikult tõele. Kuna värsked vanemad võivad nõuandeid leida vasakult ja paremalt, pole mingi ime, et võsukeste kasvatamine tekitab neis segadust ja hirmu.

Erinevad teooriad ja ühiskondlik surve tekitavad vanemates stressi ja ärevust, seega on paras aega mõned müüdid üle vaadata ja kummutada. Allwomenstalk pani kirja seitse levinud müüti lastekasvatamisest, mida ei tasuks uskuda.

1. Laste kasvatamine on stressirohke ja kaootiline

See on üks kõige enam levinud ja populaarsemaid müüte laste kohta. Kuna igal pool on fotosid väsinud ja kurnatud lapsevanematest, siis tundub, et ka meedia tahab kõigile kinnitada, et laste kasvatamine on tõesti stressirohke ettevõtmine. Aga see ei pea nii olema. Kui teed omale selgeks mõned nipid ja omandad uusi oskusi, siis saad ka värske lapsevanemana nautida rahulikku elu.

2. Sa pead olema ideaalne lapsevanem, et su lastest kasvaksid normaalsed inimesed

Ka see müüt on laialt levinud, kuid sel pole mingit tõepõhja. Selleks, et su lastest kasvaks normaalsed inimesed, ei pea sina olema sugugi ideaalne inimene. Ideaalset lapsevanemat pole olemaski. Sinu vanemad tegid vigu, aga sinust kasvas ikkagi normaalne inimene, seega ära võta enda õlule nii suurt survet ja naudi oma rolli lapsevanemana.

3. Lapsega mängimine peab sulle meeldima

Kui sulle ei meeldi teeselda, et oled tulnukas mõnelt kaugelt planeedilt või printsess, kes on lukustatud vangitorni, siis see ei tee sinust halba lapsevanemat. Lapsega tuleb aega veeta, aga sa ei pea end süüdi tundma, kui lapse mängud ei paku sulle rõõmu. Lapsed ja täiskasvanud on väga erinevad. Paku lapsele välja mõni tegevus, mis oleks sulle meelepärasem.

4. Kui laps pole rõõmus, on midagi väga valesti

Enamik lapsevanemaid on veendunud, et kui laps pole õnnelik, siis on midagi valesti ja see on kindlasti vanema süü. Kliinilised psühholoogid on kindlaks teinud, et laste meeleolu võib kõikuda ja see on täiesti normaalne. Erinevad emotsioonid muudavad elu palju rikkalikumaks kui pidev õnnetunne.

5. Vanemad ei peaks lastele midagi keelama

Paljud inimesed usuvad, et lastele erinevate asjade keelamine on liiga range ja võib lastele haiget teha. Vanemad peaksid teadma, et kui nad tahavad, et laps kasvaks terves keskkonnas, siis tuleks paika panna mõned reeglid ja aeg-ajalt tuleb lapsele ka «ei» öelda. Piirangute sätestamine ja järgmine õpetab lastele uusi oskusi ja annab neile ka turvatunnet.

6. Hea laste kasvatamine seisneb heas strateegias

Laste kasvatamine ei seisne strateegias, sest lapsevanemaks olemise kohta puudub ühene retsept. Psühholoogid ütlevad, et selle asemel, et keskenduda kasvatusteooriatele, peaksid vanemad jälgima iseenda mõtete kulgu: kuidas nemad mõtlevad, mida nad tunnevad ja kuidas maailmaga suhtlevad. Paljud uuringud on näidanud, et enesekindlad vanemad kasvatavad enesekindlamaid lapsi ja kui vanematel on terved ning täisväärtuslikud suhted, on ka lastel samasugused suhted.

7. Head vanemad seavad laste vajadused esikohale

Paljud vanemad on arvamusel, et peaksid oma vajadused unustama ja tegelema vaid laste soovidega. Tegelikult ei tohiks oma vajadusi unustada ega loobuda asjadest, mida armastad. Kuigi laste kasvatamine võib olla aeganõudev, ürita leida aega ka oma hobide jaoks, sel viisil oled õnnelikum lapsevanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles