Lugeja küsib: kas beebit võib multikatega magama uinutada?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Meie peretuttavad panid oma 8kuuse lapse toa seinale televiisori. Kui lapsel on uneaeg, panevad vanemad telekast multifilmi mängima ja istuvad ise voodi lähedale tugitooli. Poole kuni kolmveerand tunni pärast jääb beebi tavaliselt magama. Mulle tundub selline uinumisrituaal vale, sest oleme kuulnud, et see on lapsele halb. Kas vastab tõele, et beebide ja väikelaste jaoks on televiisori vaatamine kahjulik?» vahendab Emmede Klubi mureliku lapsevanema küsimust.

Vastab Rootsi Gävle kõrgkooli filmiteaduste professor ja kultuuriteadlane Margareta Rönnberg

Uinumisele kuluv aeg peab olema rahulik ja vaikne. Alla 1,5aastastel lastel ei ole mitte mingisugust vajadust telesaadete ega filmide järele ning mitte ühelgi eelkooliealisel lapsel pole kasu voodi kõrvale asetatud televiisorist. Päriselust ja lapsevanematest on lapsele enam kui küll.

See ei tähenda, et eakohased lastesaated oleksid aastastele ja vanematele lastele kahjulikud. Ka ei ole üheaastasele kahjulik, kui ta pilgu vilksamisi televiisori poole pöörab, kui täiskasvanud filmi vaatavad. Samas pole ei lastesaadetest ega vilksamisi teleka nägemisest nii väikesele lapsele ka erilist kasu.

Et kahest tunnist telekavaatamisest võiks alla kaheaastasele lapsele mingisugust otsest kahju olla, nagu ameerika arstide ühing on oma äärmiselt kahtlase väärtusega uuringute alusel väitnud, ei ole tegelikult tõestatud. Küsimus on selles, kas lapsevanemad on võimelised pilgu omaenda digitaalsete vidinate kohalt tõstma nägemaks, mida laps ekraani ees teeb. Nagu pildiraamatuidki lehitsedes, tuleb lapsega televiisorist nähtust rääkida ning talle arusaamatut selgitada.

Hugo Lagercrantz, Rootsi Karolinska ülikoolihaigla Astrid Lindgreni lastehaigla vanemprofessor

Minu meelest on väga õige mitte lasta beebil televiisorit vaadata. Väikeste laste peal on viidud läbi mitmeid uuringuid, mille käigus on neile näidatud pedagoogilisi saateid nagu Baby Einstein ja Baby Mozart. Vastupidiselt reklaamis lubatule on tulemused näidanud, et saated ei mõju lapsele arendavalt ega tee teda kuidagimoodi targemaks. Pigem näib kõne areng sootuks aeglustuvat. Väikestel lastel, kes kauem kui kolm tundi päevas televiisorit vaatavad, ilmneb koolis keskendumisraskusi ja kui laps veedab ekraani ees liiga palju aega, jääb alles oluliselt vähe aega kujutlusvõime arendamiseks ning tähtsateks mängudeks. Kõigele lisaks on tähtis telekavaatamist piirata, et hoida ära ülekaalulisuse ohtu.

Põhjuseid, miks ameerika lastearstide akadeemia soovitusi järgida, on mitmeid ning nendeks soovitusteks on: enne teise aasta vanust ei tohiks laps televiisorit vaadata, 2-5 aastased lapsed peaksid televiisorit vaatama maksimaalselt tunni kuni kaks päevas ning ka seda vaid vanemate juuresolekul. Lastele ebasobivad telekanalid tuleks kõrvaldada ning lastetuppa telekat paigaldada ei tohiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles