Videod: lihtsad näited, kuidas kõhuvaludes imikule massaaži teha

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebimassaaž
Beebimassaaž Foto: SCANPIX

Kas sinu beebi on ka hakanud varajastel hommikutundidel siplemismaratone tegema, mis tavaliselt lõppevad suure pahandamisega? Justnagu pisike tahaks veel edasi tududa, aga ei saa, sest kõht teeb muret. Füsioterapeut Maarja Säde kirjutab portaalis Activebaby, et sama mure kimbutas ka tema titat, kel kestis selline periood umbes 1,5 kuud, kuni ta avastas massaaži leevendava mõju.

Igal varahommikul ärkas laps kõhuvalu tõttu kella 4-5-6 paiku. Esialgu proovisin pisikest söögiga rahustada aga see ei sobinud talle. Siis läks käiku lutt, mis samuti lendas suure kaarega suust välja. Selleks hetkeks, kui kõik abivahendid olid läbi proovitud tuli Patriku suust juba suur nutujoru. Ja siis olin ma juba ise nii ärkvel, et aru saada, mis pisikest tegelikult vaevab. Meie igahommikuseks päästjaks sai kõhumassaaž. Masseerisin Patriku kõhtu umbes 10-15 minutit ja siis tulid ilusasti kõik mullid kõhust välja ning minu pisike sai õndsat und edasi tududa (…ja õnneks emme ka!). Nüüdseks on meie siplemismaratonid loodetavasti möödanik, kuid kõhumassaaž on endiselt meie igapäevaseks sõbraks jäänud. Vaata videosid kõhumassaažist, mis päästsid meie une!

Massaaži võib teha nii paljale kõhule kui ka läbi riiete. Kuna Patrik tudus enamjaolt bodi või tudukombega, siis ei võtnud ma teda massaaži jaoks riidest lahti, vaid tegin läbi riiete. Aga olge ettevaatlikud trukkide ja lukkudega, mis jooksevad kõhu keskelt, need võivad lapsele valu teha. Meie oleme hõlmikbodide fännid, seega segavad faktorid puudusid. Kõhumassaažil võiksid lapse jalad olla painutatud, siis on kõhulihas lõdvestunud ja massaaž efektiivsem. Mina istusin Patriku ees rätsepistes ning asetasin tema jalad enda jalgade peale.

1. Iga massaaž võiks alata silituste ja silumistega. Nagu videost ka näha on, siis alustame õrna paiga ning seejärel muutub paitus kõhupiirkonnas veidi tugevamaks.

2. Seejärel tavapärane ümber naba kellaosuti suunas silumine. Mina modifitseerisin seda veidi ning teen kahe käega vaheldumisi n-ö lehvikut. Libistan käe üle kõhu vasakult paremale (enda suhtes). Avalda rohkem survet beebi vasemale küljele. Rinnakule ära survet avalda.

3. Ja nüüd minu lemmik – «lainetus». Aseta käsi lapse kõhule ja tee lükka-tõmba liigutust (peopesaga lükkad ja sõrmedega tõmbad). «Lainetus» peab olema sujuv, mitte äkiline.

4. Liigutused jalgadega on samuti suureks abiks kõhuvaevuste korral. Suru lapse jalad kõhu suunas ning seejärel too tagasi sirutusse. Lõdvestuseks painuta jalad ning kiiguta jalgu paremale ja vasakule küljele.

Massaaži lõpetasime alati kõhuli pööramisega ning kõhuli asendis alaselja ja tuhara lõdvestusega. Tee lapse tuharatel ja alaseljal peopesaga ringe seest väljapoole suunaga. Tuharatele võid julgelt survet avaldada, kui teed massaaži läbi mähkmete ja riiete.

Mõnusat masseerimist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles