Kaheksa viisi, kuidas olla tööl produktiivsem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vahet pole, kas oled tegevjuht või klienditeenindaja, teatud takistused võivad tööpäeva jooksul meie kõigi teele sattuda.

Ajakiri Harper’s Bazaar pakub välja mõned nipid, kuidas probleeme seljatada ja tööpäeva paremaks muuta.

Probleem: sa ei suuda hommikul vara tööle keskenduda.

Lahendus: vaata Twitteris ringi. Pidev voog kasutut informatsiooni võib mõnikord hästi mõjuda. Twitteris ringi surfamine võib aidata tööpäeva produktiivsemaks muuta. Uuringud on näidanud, et hommikuti postitavad inimesed rohkem rõõmsaid ja entusiastlikke sõnumeid, välditakse hirmu, viha või süütunnet väljendavaid postitusi. Teiste inimeste positiivsus jääb ka sulle külge, seega võta hommikul korralik kogus Twitteri-sõnumeid, et tööpäev saaks positiivse alguse.

Probleem: tunned juba hommikul, et sa enam ei jaksa.

Lahendus: alusta varem. Kui sa tunned juba tunnike pärast tööle tulemist, et sinu mõistus enam ei tööta, peaksid ehk oma tööpäeva varem alustama. Ürita tööle jõuda pool tundi enne teiste saabumist, sel viisil on kergem tööasjadele vaikuses keskenduda. See annab su päevale varakult hindamatu alguse.

Probleem: su postkastis on liiga palju kirju.

Lahendus: saa rämpsust varakult lahti. Viska oma postkastile pilk peale juba pärast hommikusööki. See aitab sul end paremini töölainele häälestada ja sa tunned ka ise, et oled juba varahommikul töökas. Apple’i tegevjuht Tim Cook on öelnud, et tema ärkab juba 3.45, et lugeda oma sadu e-kirju. See tundub natuke ekstreemne, aga eks igal inimesel ole omad harjumused.

Probleem: kõik tundub olevat liiga intensiivne.

Lahendus: tee paus. Eksperdid on kindlaks teinud, et kõige produktiivsemad on need töötajad, kes teevad igas tunnis vähemalt ühe pausi. Lülita end umbes iga 50 minuti tagant tööülesannetest välja. Pauside tegemine aitab paremini tööle keskenduda.

Probleem: su tööpäev pole konkreetselt organiseeritud.

Lahendus: leia omale õige rütm. Enamik maailma edukaimatest tegevjuhtidest järgivad kindlat rutiini. «Ma võtan oma vitamiine ja kuulan muusikat, ma istun alati sama koha peal ja mu paberid on alati ühtmoodi organiseeritud,» kirjeldas kirjanik Stephen King oma tööpäeva. «Nende asjade pidevalt samamoodi tegemise eesmärgiks on see, et need annavad ajule märku: peagi saad sa uinuda.» Ja uinumise all mõtles King kirjutamist, mitte magamist.

Probleem: inimesed nõuavad sinult liiga palju.

Lahendus: ütle «ei». Üks põhjuseid, miks sa ei suuda oma igapäevaselt tööülesandeid alati ära teha, on see, et sa tegelikult ei teegi neid. Kui su teele lükatakse pidevalt ette vähem tähtsaid ülesandeid ja koosolekuid, siis kui vähegi võimalik, keeldu neist.

Probleem: su mõistus on kurnatud.

Lahendus: mine loodusesse. Jaluta pargis või värskes õhus. Liikumine, puhas õhk ja vaikus aitavad sul paremini keskenduda ja sa naased oma töölaua taha palju rõõmsamalt. Uuringud on näidanud, et värskes õhus viibivad inimesed on vähem stressis ja ärevil, nad suhtlevad paremini ja langetavad paremaid otsuseid. Mine umbes tunnikeseks kontorist välja ja jaluta ringi.

Probleem: su töölaual valitseb kaos.

Lahendus: jäta see puutumata. Ilmselt oled siiani arvanud, et puhas laud aitab ka mõtteid puhtana hoida ja kuigi see vastab üldjuhul tõele, on teadlane Kathleen Vohs kindlaks teinud, et segamini ümbruskond võib päris häid tulemusi anda. Vohsi läbi viidud uuringud näitasid, et kui inimestele seada konkreetsed ülesanded, siis sassis ümbruskonnaga inimeste ideed ja mõtted olid loomingulisemad ja põnevamad kui neil, kelle töölaud oli laitmatult puhas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles