Kuus levinud põhjust, miks kaalulangetus ei anna tulemusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas kaalule astudes on sind juba kuude viisi vallanud masendus? Oled üritanud tükk aega kaalust alla võtta, kuid pingutused ei anna soovitud tulemusi?

RedBook Magazine pani kirja kuus põhjust, miks kaalulangetus ei anna soovitud tulemusi.

  • Sa ei söö piisavalt, eriti hommikuti

Kuigi pole mingi saladus, et kaalulangetuseks on oluline vähendada oma toiduportsjonite kogust, mõjub kehakaalule ka see, kui sageli sa sööd. «Toidukordade vahelejätmine põhjustab kaalutõusu, mitte kaalulangust,» sõnas kuulsuste kokk Rocco DiSpirito. Minnesota ülikoolis tehtud uuring tõestas, et need, kes sõid hommikusööki, olid väiksema tõenäosusega ülekaalulised, põdesid diabeeti või ainevahetussündroomi. Harvardi meditsiinikooli teadlased on avastanud, et need, kes ei söö hommikul korralikult, kipuvad õhtuti rohkem sööma, kuid see aeglustab nende ainevahetust ja mõjub veresuhkrule ning südametervisele.

  • Tarbid ainult «dieettoitu»

Viimastel aastatel on paljud ettevõtted hakanud tootma toiduaineid, mille pakenditelt võib sageli leida sõna «dieet». Ent ära arva, et kõik need toiduained mõjuvad su vöökohale soodsalt. DiSpirito sõnas, et enamik suhkru-, rasva- ja gluteenivabu toite kõvasti töödeldud, mis tähendab, et neis toitudes on rohkem naatriumi, maisisiirupit või kaloreid. Pigem eelista tõeliselt tervislikke toiduaineid: täisteratooteid, puu- ja juurvilju. Neis toiduainetes on piisavalt kiudaineid, mis mõjuvad su ainevahetusele hästi.

  • Oled liiga range

Muidugi peaksid eelistama toiduaineid, mis annavad su kehale «kütust» ja tekitavad hea tunde, aga oma menüüd range piiramine võib anda soovitust erinevaid tulemusi. «Inimesed kipuvad dieeti pidades end kõvasti tagasi hoidma,» lausus dr Travis Stork. «Aga tegelikult pole võimalik kaalu langetada ja soovitud tulemust hoida, kui sul on «kõik või mitte midagi» suhtumine.» Näiteks kui järgid toitumisplaani, mis keelab sul tarbida süsivesikuid, siis ennustas Stork, et lõpuks annad ilmselt oma isudele järgi. Mida teha? Leia tasakaal. «Kui valid tervislikke süsivesikuid – pruun riis, kinoa, tatar – ja naudid aeg-ajalt magusat, siis saadab su pingutusi palju suurem edu,» soovitas Stork.

  • Sa ignoreerid rasvu

Vastupidiselt levinud arvamusele, pole rasvad tegelikult meie vaenlased. «Kui soovid alla võtta, on oluline süüa häid rasvu,» ütles Stork. Parimad kasulike rasvade allikad on näiteks erinevad pähklid ja seemned, oliiviõli, avokaado, rasvased kalad (tuunikala, lõhe, sardiinid). «Pea meeles, et rasv on tähtis toitaine, mida iga keharakk vajab normaalseks toimimiseks,» lisas Stork. «Lisaks tekitab see täiskõhutunde ja annab toitudele parema maitse.»

  • Loed endiselt kaloreid

Kõigepealt, tea, et sellest pole kasu. Harvardi meditsiinikoolis läbi viidud uuring näitas, et 25 protsenti 3400 osalejast alahindas oma söögikordade kalorsust peaaegu 500 kilokalori võrra. Hea uudis on see, et see polegi tegelikult oluline. «Kui muudad oma toitumist ja su menüüs on natuke liha ja natuke rasva – 50 protsenti köögivilju, 25 protsenti liha ja 25 protsenti rasva –, siis ei pea sa kunagi kaloreid lugema,» ütles DiSpirito. Kaalulangetus ja kehakaalu hoidmine seisnevad selles, et sa õpid oma keha tundma ja kuulad, mida see sulle üritab öelda (nälja ja täiskõhutunde kohta). See on õppimisprotsess, sageli aetakse näiteks janu või igavus näljatundega segamini, aga oluline on teada, et see kõik on su vaeva väärt.

  • Sa ei maga piisavalt

Inimesed, kes ei maga piisavalt, peavad rohkem rinda pistma ülekaalulisuse ja sellest tulenevate probleemidega. Magamatus mõjutab toiduisu reguleerivaid signaale ajus, mis tähendab seda, et keha ei saa ajusignaalidest enam õigesti aru ega taju, millal tuleks söömine lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles