Saksa telekanal alustas vallalistega enneolematut eksperimenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unistav pruut. Pilt on illustreeriv.
Unistav pruut. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Saksakeelne telekanal SAT 1 alustas unikaalset sotsiaaleksperimenti, kus vallalised abielluvad tele-eetris võhivõõraga. Veel enne esimese saate eetrisseminekut pälvis algatus hulga kriitikat, ent esimeses saates paari läinud Tim (31) ja Bea (32) tunnistasid kaamerate ees, et see oli armastus esimesest silmapilgust.

Pühapäeval eetrisse läinud «Abielu esimesest silmapilgust» ehk «Hochzeit auf den ersten Blick» kujutab endast taanlaste formaadi järgi ellu viidud tele-eksperimenti, kus ekspertide tiim, kuhu kuuluvad psühhoanalüütikud, teoloogid jt. valib soovijate seast välja sobivaima paari.

Kandidaate oli projekti alguses 2000, sõelale jäi alguses 120, siis 68, kuni neist valituks osutusid 8 – sooritada tuli hulk psühholoogilisi teste ja katseid, teiste seas hinnati sobivust DNA testi alusel. Saatetegijad rõhutasid korduvalt, et õnneliku abielu aluseks pole mitte põgus armumine, vaid ühised vaated elule, väärtushinnangud jms, mida testides välja selgitati.

Tulevane abielupaar näeb üksteist esimest korda perekonnaseisuametis, kui mõlemad otsustavad seal abiellumist kinnitada, sõlmitakse seaduslik abielu. Pärast abielu sõlmimist siirdutakse mesinädalatele ning kuue nädala pärast peavad vastabiellunud tegema otsuse – kas jäävad kokku või lähevad lahku.

Esimeses saates abiellunud 32-aastane Bea Bäcker ja 31-aastane Tim Kirschbaum näitasid kaamerate ees igatahes tõelisi tundeid – ei puudunud pisarad ega kirglikud suudlused, nagu ühes õiges pulmas ikka.

Ent sotsiaaleksperiment on pälvinud juba ka karmi kriitikat. Endine evangeelse kiriku juht Margot Käßmann kritiseeris saadet avalikult, toonitades, et taoline kergekaaluline meelelahutus nõrgestab abielu kui institutsiooni ning ühiskonna väärtuslikku alustala. Tema seisukohta toetas ka katoliku kiriku esindaja Matthias Kopp, kelle sõnul ei tohiks abielu kindlasti uisapäisa sõlmida.

Saate osalisi saad näha SAT 1 ametlikult kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles