Vana hea järeleproovitud piparkoogitaina retsept

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piprakoogid
Piprakoogid Foto: SCANPIX

On küll alles soe november, kuid poed kubisevad juba jõulunännist. Ja muidugi piparkookidest, mille järgi eriti lapsed vägagi keelt laksutavad. Miks siis mitte teha ka kodus esimene proovilaar juba valmis. Algusest peale.  

Juba aastaid ei osta ma poest piparkoogitainast, sest a) selle koostisnimekiri on liiga pikk ja b) mitte kunagi sa ei tea, kuidas poetainas «tööolukorras» käitub – on ta rullitav, hakkab äkki ahjus tobedalt kerkima või on hoopis ülemaitsestatud. Piparkoogitainast on ise imelihtne teha ning selle kokkusegamine ei võta kauem aega kui ehk minutit kakskümmend. Tõsi – kui teha päris algusest ehk alustada tainast suhkru karamellistamisega, siis kulub aega rohkem. Aga mina teen valmissiirupiga, mis on hästi lihtne.

Selle retsepti järgi tehtud tainas on hästi rullitav ning piparkoogid tulevad krõbedad (või!). Kõik kogused on antud tunde järgi, sest mõõteriistu mul kodus ei ole ja mõõtmist ma ka ei praktiseeri. Välja tuleb sellest kogusest umbes 1 kg tainast.

Tainaks läheb vaja:

  • 1,5-2 dl Dansukkeri siirupit. Tumeda siirupiga saad tumedamad, heleda siirupiga heledamad piparkoogid.
  • u 1 dl suhkrut
  • pool pakki piparkoogimaitseainet
  • 250 grammi võid
  • 1 muna
  • 1 tl soodat või küpsetuspulbrit
  • u 0,5 kg jahu
  • (Ühe apelsini mahl, kui tahad apelsinimekki kakukestele juurde. Jahu kulub siis tiba rohkem.)

Tainategu käib nii:

Kuumuta siirupit, maitseaineid ja suhkrut paksupõhjalises potis. Et kraam põhja ei kõrbeks, sega seda kogu aeg ning ära keema lase. Kui segu on kuum, lisa tükkidena või. Sega ja kuumuta, kuni või on sulanud. Kui teed apelsinimaitselist tainast, siis nüüd on õige aeg hulka panna ühe apelsini mahl. Jahuta segu nii palju, et saad lisada eelnevalt lahtiklopitud muna. Kõige lõpuks lisa jahu koos soodaga.

Jahukoguse mõõtmisega ma kunagi vaeva ei näe, vaid panen seda nii palju, et tainast saab voolida. Vormin tainast pätsi, keeran selle toidukilesse ja panen külmkappi. Järgmisel päeval saabki hakata piparkooke küpsetama. Mõnusat piparkoogitegu! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles