Mida ilusam inimene, seda parem palk?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tuleb välja, et kui soovid korralikku palka saada, siis tuleb kasuks see, kui sul on kaunis välimus. Sellisele järeldusele jõudis majandusprofessor Sean Salter, kes uuris teadustöö jaoks kinnisvaramaaklerite töötasusid. 

Salteri uurimus tõestas, et mida ilusam oli kinnisvaramaakler, seda parem oli tema palk. Ekspertide hinnangul on põhjuseks see, et me kõik kaldume alateadlikult eelistama ilusaid asju ja inimesi, kirjutab Business Insider.

«Kujuta ette, et sõidad mööda tänavat ja näed suurt reklaami, millelt vaatab vastu kaunis kinnisvaramaakler,» sõnas Salter. «Sinu esimene mõte on ilmselt see, et tegemist on ilusa inimesega. Seega enne, kui palkad selle inimese oma kodu müüma, on sul tekkinud temast juba positiivne ettekujutus.»

Psühholoogid nimetavad seda «aupaisteefektiks»: sa võtad ühe asja, mis inimest iseloomustab – näiteks tema välimuse – ja eeldad, et see peegeldab tema üldist olemust. Seda efekti täheldati juba 1920. aastatel. «Aupaisteefekt» kirjeldab seda, kuidas meie arvamus teise inimese iseloomust loob tema ümber justkui aupaiste. Mida kenam on inimese välimus, seda paremaks inimeseks me teda peame. 

Nimetatud efekt mõjutab meie igapäevast elu kahjuks mitmel moel. Teadlased on kindlaks teinud, et näiteks poliitikas ja õigusvaldkonnas pööratakse välimusele eriti palju tähelepanu. 

Samuti on kindlaks tehtud, et parema välimusega inimesed saavad tööl paremat palka. USAs ja Kanadas läbi viidud uurimus tõestas, et atraktiivsed inimesed teenivad 12-14 protsenti enam kui need, kes pole niivõrd kenad. Erinevate eksperimentidega on kindlaks tehtud seegi, et oma välimuse eest hoolitsemine võib kindlustada parema töökoha.

Michigani ülikooli professor Markus M. Mobius on välja pakkunud kolm põhjust, miks ilusad inimesed on edukamad:

  1. füüsiliselt atraktiivsemad inimesed on enesekindlamad ja enesekindel inimene saab tööl paremat palka;
  2. kuna atraktiivsed inimesed on enesekindlamad, arvatakse (ekslikult), et nad on võimekamad töötajad;
  3. atraktiivsemad inimesed on reeglina paremad suhtlejad ja neil on tugevamad sotsiaalsed oskused, mistõttu julgevad nad küsida suuremat palka.

Kuigi see teema võib paljude jaoks tekitada ebamugavust, on kindel see, et oma välimuse eest hoolitsemine on professionaalne oskus, mida märkavad ka tööandjad. Texase ülikooli psühholoog Daniel Hamermesh, kes on lähemalt uurinud seda, kuidas välimus mõjutab meid tööalaselt, ütles, et välimuse olulisust ei tasu alahinnata. «Nagu iga teise oskuse puhul, tasuks silmas pidada seda, et kui su välimus pole kiita, siis ära kandideeri nendele töökohtadele, kus välimus on tähtis,» sõnas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles