Eksperiment: kuidas interneti vahendusel armastust leida?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjanikul Amy Webbil kulus tükk aega enne, kui ta taipas, et tutvumisportaalide üks suurimaid vigu pole mitte see, et nende küsimused oleksid valesti sõnastatud või algoritmid vigased, vaid hoopis see, et inimesed ei ole ausad.

Kuidas sina kirjeldaksid end kolme lausega? Nüüd proovi seda uuesti teha, kuid ole täiesti aus. Tutvumisportaalid tuginevad sageli taolistele küsimustele, et pakkuda sulle potentsiaalseid partnereid, aga tulemused ei saa olla kuigi tõsiselt võetavad, kui sa ise pole küsimustele ausalt vastanud, kirjutab Business Insider.

Ebaausate vastuste tõttu paneb tutvumisleht sind paari inimesega, kellega sul ei pruugi midagi ühist olla ja pärast paari piinarikast kohtingut võid imestades endalt küsida: «Mis mul viga on?»

Ajakirjanik Amy Webb, kes oli väsinud pidevatest lahkuminekutest ja partneri otsinguist, tegi omale mitmes tutvumisportaalis kontod. Pärast pikkade küsimustike täitmist ja esimeste vastuste saamist, hakkas naine õhinaga kohtingutel käima.

Esimene kohting oli tema sõnul kohutav. Kui nad olid mehe valitud restoranis kokku saanud ja laua taha istunud, ei kulunud kaua aega enne, kui mees hakkas tegema roppe nalju. Lisaks sellele tellis mees tohutult palju süüa. Enne, kui kelner jõudis tuua pika arve, otsustas mees jalga lasta.

Webb oli üllatunud, kuid ta ei tahtnud alla anda. Kui kohtingud ei muutunud paremaks, hakkas naine pidama päevikut, kuhu pani kirja märksõnu oma kaaslaste kohta, et kindlaks teha, milles on probleem. Ta kirjutas üles näiteks selle, mitu korda tegi mees õhtu jooksul nilbeid nalju või mitu korda palus mees naisel endale patsu lüüa.

Lõpuks jõudis Webb üllatava avastuseni: «Tuli välja, et tegemist polnud sugugi halbade meestega. Nad olid lihtsalt minu jaoks valed.» Põhjus, miks need mehed olid tema jaoks valed, ei peitunud tutvumisportaali vigastes algoritmides, vaid inimeste vastustes. Selleks, et sulle saaks algoritmi alusel leida sobivaima kaaslase, pead nii sina kui su võimalik partner vastama kõigile küsimustele ausalt.

See ongi suurim probleem: algoritme eksitavad tutvumislehe kasutajate ebaausad vastused. Webbi sõnul suudavad kahjuks vaid vähesed inimesed olla täiesti ausad enda vastu ja tulemuseks ongi see, et meid pannakse paari inimestega, kellega me tegelikult kokku ei sobi. Keeruliseks teeb asja ka see, et isegi, kui sina oled oma vastustes täiesti aus, ei pruugi teised kasutajad olla ausad ja algoritm eksib taas.

Strateegiamuutus

Selleks, et leida ka mõni tõeliselt õige kaaslane, taipas Webb, et ta peab keskenduma hoopis sellele, mida mehed otsivad. Kui ta oli kindlaks teinud, millist kaaslast ta sooviks enda kõrval näha, hakkas ta uurima, milliseid naisi eelistavad tema tüüpi mehed. Kui ta vaatas nende naiste kontosid, kellega temale sobivad mehed olid eelnevalt paari pandud, leidis ta üllatavalt palju sarnasusi. Ta leidis ka olulisi erinevusi enda ja teiste naiste kontode vahel.

Esiteks mõistis ta, et oli endast lisanud täiesti valed fotod. Üks foto oli nii kaugelt tehtud, et naist ennast polnud seal peaaegu nähagi; teine foto oli tehtud niivõrd lähedalt, et see ei näinud lihtsalt hea välja ja kolmas foto oli üle valgustatud.

Teiseks, kuna ta oli tutvumislehe küsimustikku täitnud kiirustades, kopeeris ta lahtritesse lihtsalt infot oma elulookirjeldusest. Küsimusele «kuidas sa end kirjeldaksid?» kopeeris Webb vastuseks: «Tunnustatud ajakirjanik ja tulevikule mõtleja».

Webbi konkurentidel olid aga kõigil väga kaunid fotod (hästi valgustatud, õige nurga alt tehtud jne) ning vastustes esines sõnu nagu «armastus», «pere» ja «lõbus». Webb taipas, et need naised nägid sõbralikud välja, kuid tema profiilist ei õhkunud sõbralikkust. «Oluline on jätta endast ligipääsetav mulje,» sõnas naine.

Tuginedes oma leidudele, muutis Webb täielikult oma profiili. Ta lisas paremad fotod ning kasutas enda kirjeldamiseks lõbusamaid ja lihtsamaid sõnu. Paar nädalat hiljem oli temast saanud tutvumislehe kõige populaarsem naine. Tänu sellele, et ta nägi vaeva ja muutis oma profiili, leidis ta lõpuks ka õige kaaslase. Praeguseks on nad abielus ja neil on üks laps, mis tõestab, et Webbi pingutused ei läinud sugugi luhta. 

Sõnapilv, milles on välja toodud, milliseid sõnu kasutavad naised kõige rohkem enda kirjeldamiseks tutvumisportaalides (Foto: Amy Webb)
Sõnapilv, milles on välja toodud, milliseid sõnu kasutavad naised kõige rohkem enda kirjeldamiseks tutvumisportaalides (Foto: Amy Webb) Foto: Amy Webb
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles