Tõsiasjad, mida paljud ei julge emaduse kohta tunnistada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui teatad, et mõtled lapsesaamisele, olete kallimaga üritanud rasestuda või et oled juba lapseootel, tunnevad sõbrad ja pereliikmed vajadust sulle pidevalt nõu anda. Kuigi tundub, et teiste nõuannetele ei tulegi lõppu, on siiski palju asju, mida nad emaduse kohta ei räägi.

Miks teatud asju varjatakse? Ilmselt seetõttu, et mitte noort ema ära hirmutada. Aga selleks, kõik tulevased emad teaksid, mis neid ees ootab, pani MSN kirja mõned tõed, mida üldiselt ei taheta mainida.

1. Sina ja su elu pole enam kunagi endised. Jäta oma endise minaga hüvasti. Sinu eelnevad saavutused pole üldse võrreldavad nende asjadega, mis sul emana õnnestuvad.

2. Kui juhtub mõni loodusõnnetus, tõsine autoavarii või muu kohutav sündmus, liiguvad sinu mõtted kohe oma lapsele.

3. Suhtud kodumasinatesse (ja ka kõigesse muusse) väga ettevaatlikult, sest need võivad su beebi jaoks olla ohtlikud.

4. Kui laps läheb naabrilastega õue mängima, muretsed sina sellepärast, mis saab siis, kui just teie naabruskonda on sattunud mõni pervert.

5. Kui su laps peaks sündima puudega või kui tal kujuneb välja mõni tõsisem tervisehäda, veedad tunde palvetades, et saaksid temaga kohad vahetada.

6. Mitmel korral tabad end mõttelt, et oleksid valmis kõik muu ohtu seadma, kui saaksid vaid oma lapse ükskõik mille eest päästa.

7. Mõtled oma muredele ja emotsionaalsetele armidele ning loodad, et su laps ei pea kunagi sama läbi elama. Samas sa tead, et kõike pole võimalik ennetada ja su süda valutab tema pärast kogu aeg.

8. Loodad kogu südamest, et sinu laps ei lange kunagi kiusajate lõksu ega hakkaks ise teisi kiusama.

9. Ära imesta, kui ärkad keset ööd üles, su südames on valu ja silmis pisarad. Või kui mõnikord tunned suurt uhkust ja su silmad löövad märkamatult särama. See kõik on tingitud sellest, et armastad oma last nii väga.

10. Kui nutvat last ei anna rinnapiima või mähkmevahetuse abil rahustada, käib su peast läbi mõte, kust tuli see julgus, et hakata lapsevanemaks. Järgmine hetk tunned piinlikkust, et julgesid üldse midagi sellist mõelda, sest sa ei vahetaks oma rõõmurulli mitte ühegi asja vastu maailmas.

11. Tuleb ette hetki, kui oled nii väsinud, räpane, kurnatud ja kannatamatu, et pead lihtsalt eemale saama. Mine kaugemale. Sa tajud ise, kui oled end piisavalt kogunud, et tagasi tulla.

12. Paljud asjad tekitavad sinus süütunnet, alates sellest, et oleksid võinud lapsele kauem rinda anda kuni selleni, et läksid liiga varakult tagasi tööle. Pole vahet, millise otsuse sa langetad, süütunne leiab sind ikkagi üles. Loodetavasti lõpuks oled piisavalt enesekindel ja tugev, et saad süütundest jagu.

13. Lukustad end paaril korral üksinda vannituppa, et saaksid hetkeks hinge tõmmata.

14. Võid tundide kaupa jälgida, kuidas laps magab või mängib, tema vaatamine tekitab sulle meeletut rõõmu.

15. Leiad end olukordadest, kus su kaitseinstinktid hakkavad luba küsimata tööle. See võib olla hirmutav, et lapse kaitsmiseks tulevad meis esile niivõrd toored võimed.

16. Avastad, et sinu ja teiste emade vahel on mingi side. See side võib olla üpris tugev - sa võid puhkeda nutma siis, kui nemad nutavad ja rõõmustada siis, kui nemad rõõmustavad.

17. Mõistad, et lause «naudi seda aega, see läheb kiiresti mööda» on välja mõeldud nende poolt, kes on piisavalt vanad ja unustanud, et «selle aja» juures pole kõik sugugi nauditav.

18. Imetled uhkusega igat joonistust, mille laps teeb ja kiidad teda selle eest taevani. Kusjuures, sa ei tee seda selleks, et lapse enesetunnet tõsta. Sa mõtled seda siiralt.

19. Usud, et maailmas pole midagi paremat, kui ma lapse hoidmine ja tema mõnusa lõhna tundmine.

20. Pärast lapse saamist mõistad, mida tähendab enda teisele kohale seadmine.

21. Esimest korda elus taipad, mis tunne on kedagi nii väga armastada, et see pakub sulle samaaegselt valu ja rõõmu, seda nii emotsionaalset kui füüsiliselt.

22. Mõistad, et kõik, mis on sinu jaoks maailmas oluline, magab sinu kõrvaltoas.

23. Oled veendunud, et maailmas pole tähtsamat ametit kui emaks olemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles