Hea põhjus, miks tasuks last rinnaga toita

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me kõik teame, et imetamine on kasulik nii emale kui lapsele. Rinnapiimas on toitaineid ja mikroobe ning palju muud head, mis aitavad lapsel kasvada ja tugevdavad lapse immuunsust. Imetamine loob ema ja lapse vahele ka imelise sideme: paljud emad võivad kinnitada, et imetamise käigus vallandab keha oksütotsiini ja prolaktiini.

Nüüd on teadlased teinud kindlaks, et imetamisel on veel üks oluline positiivne omadus. Nimelt saab ema lapsega imetamise ajal suhelda, sest väidetavalt kanduvad rinnapiimaga emalt lapsele edasi sõnumid, kirjutab The Stir.

Teadlased tegid kindlaks, et rinnapiimaga kandub emalt lapsele hormoon nimega kortisool, mis edastab sõnumeid. Rinnapiim võib lapsele «öelda», kuidas kasvada, areneda ja kuidas ema eeskujul tujusid muuta. Kas rinnapiim rahustab ka nutvat last? Loomulikult ja nüüd me teame, et see toimub tänu rinnapiimaga edasi kanduvatele kemikaalidele. 

Käitumisbioloog dr Katie Hinde, kes oli antud uuringu autor, sõnas, et beebid on tegelikult teadlikud sellest, kui palju on ema rinnapiimas kortisooli. Kortisool, mis on tuntud kui stressihormoon, aitab meil erinevate keeruliste olukordadega toime tulla. Kui ema kogeb stressi, siis muutub ka tema rinnapiim. Katsed näitasid, et suurem kortisooli tase rinnapiimas põhjustas lastel suuremat kaalutõusu ning lapsed olid närvilisemad ja vähem enesekindlad. 

Uuring näitas sedagi, et esimest korda emaks saanud naised kogesid suuremat stressi, seega oli nende rinnapiimas rohkem kortisooli. Hea kortisooli tase annab beebile energiat, sest rinnapiimaga kandub lapsele edasi teadmine, et ema saab aktiivse beebiga hakkama. Aga kui ema kortisooli tase oli kõrge, siis kandus beebile edasi sõnum, et ta peaks olema vähem aktiivne, et ema saaks puhata. Ema keha on lapse kehaga kooskõlas ning rinnapiim annab lapsele teada, kuidas oleks õige käituda.

Teadlaste sõnul on tegemist olulise avastusega ja antud uuringu tulemusi kasutatakse kindlasti ära, et uurida veelgi sügavamalt rinnapiima mõju lapsele. Aga üks on kindel: naised on tõesti imelised ja imetamine annab meile supervõimed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles