Kümme asja, mida kõige meeldivamad inimesed järjepidevalt teevad

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeldiva inimesega on hea koos töötada.
Meeldiva inimesega on hea koos töötada. Foto: SCANPIX

Teatud määral tahavad kõik inimesed teistele meele järele olla. Isegi kui tahad töökaaslastega distantsi hoida ja pole nendega sõbrustamisest huvitatud, on heade suhete hoidmine oluline, et meeskonnatöö sujuks paremini ja omavahel oleks lihtsam suhelda. Parimad juhid on need, kes alluvatele siiralt meeldivad.

The Muse koostas nimekirja omadustest, mis iseloomustavad kõige meeldivamaid inimesi. Ükski neist omadustest ei pärsi juhi autoriteeti, mistõttu tasub proovida, kas nii käitudes muutub tööl midagi paremaks.

  1. Kuula ja ära sega vahele. Kui tahad olla hea juht, siis õpi teisi segamatult kuulama. Ära katkesta vestluskaaslase juttu ja ära esita küsimusi enne, kui ta on oma mõtte arusaadavaks teinud. Kuula eesmärgiga päriselt aru saada, mida ta öelda tahab.
  2. Naerata, aga ära muiga üleolevalt. Soojalt naeratava inimese kõrval on teistel hea olla. See võib kõlada lihtsameelselt, ent naeratamine on tegelikult omamoodi oskus, mida kõik ei valda. Kui õpid seda õigesti tegema, hakkad teiste seas silma.
  3. Räägi ettekirjutusi tegemata. Rääkides jaga oma ideid ja arusaamu, aga ära unusta, et suhtlus on alati kahepoolne. Su mõtted on väärtuslikud, aga esitle neid nii, et austaksid ka teisi ja nende tähelepanekuid.
  4. Anna midagi vastu tahtmata. Ole vastutulelik ja ära pea selle üle arvet, kui mitu teenet keegi sulle võlgu on. Lahkus peaks olema siiras, sest vaid nii teeb see sind õnnelikuks.
  5. Naudi virisemata. Ole tänulik kõige eest, mis sul on ja naudi seda. Tänutunne ongi kõige parem põhjus, miks mitte viriseda.
  6. Usalda ja ära ole seejuures ebalev. Usaldus on nagu kustutuskumm – iga kord, kui pead seda kasutama, läheb see väiksemaks. See on suur asi, kui saad kellelegi öelda, et usud temasse ja ta näeb, et see ongi päriselt nii. Muutud isegi aina usaldusväärsemaks, kui käitud alati oma sõnade järgi – teed, mida oled lubanud ja jätad tegemata, mida lubasid mitte teha.
  7. Ära unusta, mida oled lubanud. Heade kavatsustega inimesed lubavad kõiksugu asju, kuid vaid hea iseloomuga inimesed viivad oma lubadused ka täide. Kui kahtled, kas suudad endale kindlaks jääda, siis ära pigem lubagi midagi. Lubadusi ei tohiks murda, veel vähem neid unustada.
  8. Andesta karistamata. Andestada saab kahte moodi: võid anda inimesele uue võimaluse, aga võid ka andeks anda ja edasi jätkata ilma temata. Mõlemat tuleks kasutada targalt ja kummagi andestamismeetodi juurde ei tohiks kuuluda karistamine.
  9. Ole aus ja ära peta. Kõige rohkem meeldivad meile ausad inimesed, kes järgivad oma põhimõtteid ja räägivad, mida mõtlevad. Kõigile meeldivad põhimõttekindlad inimesed, kes käituvad enda sõnade järgi. Isegi kui need mõtted pole meie meelest kõige õigemad või kui need ei jää teistega võrreldes peale, siis on hea teada, mille eest keegi seisab.
  10. Ole positiivne. Negatiivsed ja vihased inimesed rikuvad ka teiste tuju. Ole positiivne nii oma töö kui üldiselt elu suhtes. Probleemide ja takistustega silmitsi seistes ära anna alla, vaid otsi lahendusi ja uusi võimalusi. Mis iganes olukorras sa ka poleks, keskendu sellele, mida sa saad ära teha.

Mõtle järele: millal sa ise viimatu suhtlesid tõeliselt meeldiva inimesega? Või millal sa kellelegi head muljet avaldasid? Mida te ütlesite? Mida te parasjagu tegite? Jaga oma mõtteid kommentaariumis, mis teeb inimese töökeskkonnas meeldivaks ja miks see on oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles