Millele võib viidata akne?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiina meditsiinis on tuntud selline asi nagu «näo kaardistamine», mis tähendab seda, et iga näopiirkond on seotud teatud siseorganiga ja seetõttu võivad erinevas kohas olevad vistrikud viidata erinevatele terviseprobleemidele.

Dermatoloog Michael Shapiro ütles, et kuigi seda teooriat pole teaduslikult uuritud, võib oma keha kohta nii mõndagi õppida, kui jälgid, millisesse näopiirkonda kipuvad vistrikud tekkima, kirjutab Shape.com.

1. Kui sul esineb aknet lõua piirkonnas, siis peaksid laskma kontrollida hormoone

Põskede alaosas ja mööda lõualuud jooksvad vistrikud võivad viidata sellele, et hormoonid on tasakaalust välja. Pöördu arsti poole, kes kontrollib hormoonide taset ja oskab jagada soovitusi, kuidas võiksid oma eluviisi muuta.

2. Kui ninal ja põskedel on pisikesed vinnid, peaksid vähendama stressi

Rosaatsea on nahaprobleem, mille tõttu tekivad tavaliselt näo keskossa punetavad punnid. Sageli aetakse neid punne segamini aknega, kuid Shapiro ütles, et tegemist on täiesti teistsuguse nahaprobleemiga, mida tuleks ka teistmoodi ravida. Kui aknet põhjustavad bakterid või ummistunud poorid, siis rosaatsea põhjus pole teada, kuid arstide hinnangul mängib olulist rolli stress. Selle asemel, et soetada kalleid näohoolduskreeme, proovi mediteerimist või tegele asjadega, mis aitaksid stressi vähendada.

3. Kui su nina ümbruses on suured ja valulikud vistrikud, võib sul vaja olla antibiootikume

Nina ümbruses olevad mädapunnid võivad viidata bakteriaalsele nakkusele. Shapiro ütles, et selliseid punne pole võimalik aknekreemidega ära kaotada, pigem tasuks pöörduda nahaarsti poole, kes kirjutab välja spetsiaalsed antibiootikumid.

4. Kui sul esineb vistrikke põskedel ja oimukohtades, peaksid ehk puhastama oma telefoni

Aknet võivad põhjustada näiteks mütsid, sallid, juuksed, ehted ja ka mobiiltelefon, mis võib nahka ärritada. Shapiro ütles, et tema on palju puutunud kokku juhtumitega, kus vistrikud on tekkinud just neisse kohtadesse, kus telefon puudutab põske. Puhasta regulaarselt oma telefoni, et sellel olevad bakterid ei ärritaks nahka.

5. Kui sind vaevab hooajaline akne, proovi näiteks antibeebipille

Kui sul tekivad vistrikud iga kuu umbes nädal enne kuupuhastust, on asi ilmselt hormoonides. Antibeebipillid aitavad hormoonide taset tasakaalustada ja vähendavad aknet. Shapiro soovitas arstiga rasestumisvastastest vahenditest rääkides kindlasti mainida seda, et sul tekib akne. Mõned antibeebipillid on loodud just nii, et need aitaks paremini kontrollida nahaprobleeme. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles