Linnaelu teeb välimuse kiiremini vanaks

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuring tõestas, et linna saastunud õhk kahjustab keratiine, mistõttu näevad maal elavad naised kauem nooruslikud välja.

Kosmeetikaettevõtte Procter & Gamble tellitud uuring tõestas, et linnaelu teeb naha 10 protsenti kiiremini vanaks kui maaelu, vahendab Daily Mail. Uuringu viis läbi Pekingi üldhaigla China Air Force dermatoloog Wei Liu.

Saastunud õhus on 224 kemikaali, mis kahjustavad nahka, täpsemalt valke karatiine, mis ei lase nahal ära kuivada.

Uuringus osales 200 30-45aastast naist, eks olid pikalt elanud kas suurlinnas või maal. Mõlema grupi liikmetel oli muus osas samasugune elustiil ja nad puutusid ka ultraviolettkiirgusega pea sama palju kokku. Kuigi maal elavate naiste nahal oli rohkem päikesekahjustustega seotud vananemismärke, oli linnas elavate naiste nahk siiski üldiselt halvemas seisukorras.

Õhu saastatus põhjustab nahas põletikku, häirib naha kaitsevõimet ja kahjustab kollageeni, mille tagajärjel naha elastsus väheneb ja kortsud tekivad kiiremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles