Monika Kuzmina: lihtsad nõuanded, kuidas elu paremaks muuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Kuzmina
Monika Kuzmina Foto: Margus Vilisoo

Kaaludes ikka ja jälle, et miks osadel inimestel läheb hästi ja teistel halvasti ning millal toimub iga inimese elus pöördehetk, et asjad hakkaksid minema ülesmäge, jõuan alati lõpuks lihtsate vastusteni. Teooriaid ja parema elu õpetusi jagatakse tänapäeval suurtes kogustes. Ole ainult tark ja leia üles endale sobiv. 

Usun, et igasugused liigselt keerulised õpetused ajavad pigem segadusse. Ausalt öeldes veendun ka iga päevaga aina rohkem, et tegelikult on elu lihtne. Ülikeerukaid süsteeme selleks, et olla õnnelik ning saavutada oma eesmärke, pole vaja. Vahel piisab vaid mõnest väikesest mõttemustri muutmisest, kui juba elu muutub paremaks.

Millised on need tegevused, mis koheselt aitavad elu paremaks muuta? Toon välja mõned ideed, mis kiirelt meie enesetunnet parandavad. Kui enesetunne on hea, saavutame ka kõikide oma tegevustega paremaid tulemusi. 

  • Andesta sulle kurja teinud inimesele. Andesta päriselt.
  • Palu andeks neilt, kellele oled teinud põhjuseta liiga. Ole paludes aus.  
  • Veeda perega aega. Ole sada protsenti kohal. 
  • Üllata sõpru meeldejäävate kingitustega. Valmista kingitused ise.
  • Vii naabrile kehakinnitust. Jagades jaga südamest.. 
  • Tee heategevuslik annetus või hea tegu. Õpi tõeliselt andma.
  • Loe arendavat raamatut sind enim huvitava teema kohta. Lugemine teeb targaks.

Ükski neist tegevustest ei vaja reaalselt raha. Andestamine ei maksa midagi, aga kingib sulle südamerahu ja eemaldab sinu südamest viha, vaenu ja muud negatiivsed tunded. Negatiivsete tunnete eemaldamine kingib meile ka parema tervise ning võime areneda, õppida ja saavutada kiiremini.

Ise andeks paluda pole just kõige kergem tegu. Vaid sina ise tead, millal oled teinud teisele asjata haiget. Hinda inimesi ausalt. Hinda ennast ausalt. Kui tõesti oled teinud liiga lähedasele, kes on tegelikkuses siiralt hea inimene ning sinu tehtud tegu talle oli ebaõiglane - palun temalt väärikalt vabandust. Sinu ausus iseendaga suurendab sinu enda lugupidamist su enda vastu. Ja loomulikult on vabastav ka teise poole rõõmu ning tänutunde nägemine, mis tekib ebaõigluse asendamisel õiglusega. 

Perega aja veetmiseks ei vaja me samuti suurt eelarvet. Mängi perega lauamänge, minge jalutama, külastage muuseumit, kus piletiraha ei nõuta või vaadake mõnda vana head filmi, mis kogu perele meeldib ja mis kodus pikka aega karbile tolmu on kogunud. Oluline on siinkohal aga päriselt kohal olla. Kogu hingest. Lülita telefon välja. Ära ava arvutit. Parem on kinkida perele üks «pärispooltund» kui poolik kohalolu tervel päeval. 

Sõprade üllatamiseks on ka palju erinevaid põnevaid viise. Saada talle ümbrik, kuhu sisse prindid pildi mõnest teie kõige vingemast eluhetkest koos. Kui ei ole võimalust ka seda raha kulutada, siis saada talle e-kiri koos mõne vahva pildiga ja kirjuta juurde ka mõni kirjarida. Tema meeleshoidmiseks võid talle soovida lipupäeval meeldivat lipupäeva, emadepäeval hoia meelest teda või tema ema, kodanikupäeval soovi õnne heaks kodanikuks olemise puhul. Võimalusi sõpra meeles pidada on miljoneid. Ära oota selleks tema juubelit. Helista talle kohe ja uuri, kuidas ta läheb. Ka see on suur kingitus.

Naabri hoidmine on samuti kergendav ja püha tegu. Vii ka talle mõni pannkook, kui pühapäeva hommikul oma perele pannkooke küpsetad. Sa ei pea talle pidulikku loengut pidama sellest, miks teda meeles hoiad. Ole siiras ja jaga südamest ning jää jagades lihtsaks.

Annetamine aitab hingel suuremaks kasvada. Annetama ei pea alati raha. Kindlasti on loomade varjupaigal loomade eest paremaks hoolitsemiseks midagi vaja, mis sinul just üle on. Samuti on olemas suur hulk heategevuslikku organisatsioone, kes pidevalt vajavad  riideid, toitu, mööblit jms, et abivajajaid aidata. Ehk on sinul just kodus midagi, mida sa ei vaja ja kuskil on keegi, kelles just seda asja paremaks eluks vaja on. Uuri heategevusasutuste vajadused järgi ja tee heategevuslik annetus. Loomulikult võib teha ükskõik, millise heateo. Võid minna haiglasse ja uurida, kas oleks võimalik mõnele lapsele lugeda. Samuti võtavad lastekodud rõõmuga vastu inimesi, kes lastega lihtsalt mängiks. Ning loomade varjupaigas koertega jalutamine või kasside eest hoolitsemine aitab alati aru saada, mis tähendab tõeline andmine. 

Raamatute lugemine on aga kingitus sulle endale. Ja ennast ei tohiks mitte kunagi unarusse jätta. Niisamuti nagu meie keha vajab igapäevaselt toitu, niisamuti vajame hingetoitu. 

Lõpetuseks veel mõned väikesed viisid, mis tasuks endale kasvõi üles kirjutada ning alati kaasas kanda. 

Asjad on tegelikkuses tihti palju lihtsamad, kui me arvame. Lühidalt: selleks, et midagi saada, tuleb midagi anda. 

  • Kui vajad vastuseid, siis küsi. 
  • Kui midagi viltu läheb, paranda ära. 
  • Kui ootad head, tee head. 
  • Kui loodad parimat, anna endast parim. 
  • Kui ihkad armastust, armasta. 

Ja ära unusta, kui hetkel on elu ka raskevõitu, siis see läheb mööda, sest elu ei ole loodud olema raske! Tegutse parema homse nimel juba täna, tegutse kohe!

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles